Блюс Олег Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Блюс Олег Миколайович (1 березня 198817 лютого 2024) — молодший сержант Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, який загинув під час російського вторгнення в Україну.

Олег Блюс
Блюс Олег Миколайович
 Молодший сержант
командир міномета
Загальна інформація
Народження 1 березня 1988(1988-03-01)
с. Дроховичі,Львівська область, Україна
Смерть 17 лютого 2024(2024-02-17) (35 років)
с. Липці,Харківська область, Україна
Громадянство Україна Україна
Псевдо "Джаз"
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна / Битва за Донбас

Життєпис[ред. | ред. код]

Олег Блюс народився 1 березня 1988 року в селі Дроховичі, Жидачівського району, Львівської області.

В 2003 році закінчив середню загальноосвітню школу № 72 у місті Львів. Після школи вступив до Львівського професійного ліцею торгівлі та сфери послуги за спеціальністю «офіціант, бармен, кухар», який закінчив у 2006 році.

По завершенню навчання працював за фахом в підприємстві "Панонія", згодом перейшов працювати у заклади харчування, які розташовувались у Львівському аеропорті.

Починаючи з 2017 року, почав працювати монтажником сталевих та залізобетонних конструкцій.

З 2021 року працював в компанії LuxWash, яка проектує та реалізує обладнання для автомийок.

З початком російського вторгнення в Україну у квітні 2022 року добровольцем став на захист України. Боровся проти держави-терориста у складі 125-ї окремої бригади територіальної оборони в мінометній батареї батальйону.

З перших днів після вибуття в район виконання завдання постійно брав участь у бойових чергуваннях мінометної батареї на посаді старшого навідника мінометного взводу.

Олегу Блюсу неодноразово вдавалося наносити ураження по групах піхоти противника, складом до роти, які виконували штурмові дії позицій підрозділу, через що ворог отримував санітарні та незворотні втрати у живій силі. На початку червня 2023 року за якісне виконання бойових завдань було призначено на посаду командира мінометного розрахунку і присвоєно звання "молодшого сержанта".

Під час активних наступальних дій в район с. Торське, Донецької області влітку 2023 року, групі під командуванням Олега Блюса вдалося нейтралізувати живу силу противника, який здійснював штурм позицій підрозділу в умовах активної контр-батарейної дії ворога.

15 лютого 2024 року в районі виконання бойового завдання за призначенням відбувся обстріл, внаслідок якого молодший сержант Олег Блюс отримав важкі поранення. Його було евакуйовано до стабілізаційного пункту, утім 17 лютого 2024 року військовослужбовець помер, незважаючи на спроби лікарів врятувати життя.

24 лютого 2024 року Олега поховали з усіма військовими почестями на Полі почесних поховань Личаківського кладовища у Львові.

У захисника залишилися дружина, двоє діточок, батьки та двоє братів.[1]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Олег Миколайович Блюс. Сайт пам'яті (укр.). 24 лютого 2024. Процитовано 2 березня 2024.