Брюссель (сир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Брюссель
Країна походження Бельгія Бельгія
Місто Брюссель
Основа Коров'яче молоко
Структура М'яка
Калорійність 70—71 ккал
Жири 0 г
Білки 0,3 г
Вуглеводи 17,4 г
Вага 150/900 г
Сертифікація Контроль справжності походження

Сир Брюссель (фр. fromage de Bruxelles, нід. Brusselse kaas) — традиційний бельгійський сир, що виробляється з пастеризованого знежиреного коров'ячого молока. Сир відомий своїм сильним запахом («смердючий сир») і насиченим смаком.

Сир традиційно виробляють на молочних фермах Брабанта в околицях Брюсселя, що і зумовило назву цього сиру. Один із найстаріших бельгійських сирів.

Виробництво[ред. | ред. код]

Сир Брюссель виробляють у два етапи з нежирного коров'ячого молока[1][2].

На першому етапі збивається сире неохолоджене знежирене молоко. Потім масу розрізають і залишають відпочивати на 14—20 годин. Після цього кальє зачерпують в мішки. Сироватка буде стікати протягом декількох днів, а вміст мішка буде стискатися в сир. Цей сир, коли він досить висох, замішується, солиться і формується в голівку масою один кілограм. Ці голівки поміщають на горище для висихання на дерев'яних дошках. Через кілька тижнів сир затвердіє. Жирна жовтувата скоринка утворюється завдяки дії бактерій із навколишнього повітря; це зумовлює його характерний смак.

На другому етапі, яка може зайняти два-чотири місяці, сир дозріває[en]. Сир знову розм'якшується завдяки промиванню солоною водою. Потім сиру дозволяють дозрівати у вологому, теплому приміщенні. Сир миють і регулярно перевертають. В кінці періоду дозрівання сир очищають від жовтої кірки. Сир вимочують в ропі і поміщають у теплу воду на кілька днів. Сир стає напівпрозорим і жовтуватим на вигляд. Головку, яка після дозрівання важить 900 грамів, розділяють на шість порцій по 150 грамів.

Виробники[ред. | ред. код]

Сир Брюссель, що виробляється у селі Зуун[nl] був визнаний Фламандським центром маркетингу агро- та рибного господарства[nl] у 2005 році регіональним продуктом[nl].[3] Однак сироварня закрилася наприкінці 2007 року, і визнання було знято.[1]

На сьогодні більшість сирів Брюссель масово виробляється в Ерві[en], під різними торговими марками (De Ster, KVZ, Printanier).

Споживання[ред. | ред. код]

Вважається столовим сиром, який використовується для намазування на хліб та як перекуска. У Бельгії сир також вживають на скибочці хліба, змоченій у гарячій і солодкій каві або із пивом Geuze[en][4]. Його також додають до некласичних рецептів фондю або у страви для аромату. Також сир можна використовувати як інгредієнт в соусах, заправках і десертах.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Culinair ontdekt: Ettekeis (2) [Архівовано 6 жовтня 2014 у Wayback Machine.], Brussel Deze Week, 16 лютого 2008 (нід.)
  2. Kaasmakerij Vander Gucht (нід.)
  3. Brusselse 'ettekeis' erkend als authentiek streekproduct [Архівовано 6 жовтня 2014 у Wayback Machine.], Het Nieuwsblad, 27 січня 2005 (нід.)
  4. Culinair ontdekt: Ettekeis [Архівовано 23 вересня 2015 у Wayback Machine.], Brussel Deze Week, 7 лютого 2008 (нід.)

Посилання[ред. | ред. код]