Бріонська зустріч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бріонська зустріч
серб. кир. Брионски састанак
хорв. Brijunski sastanak
Три керівники, що прибули на Бріони.
Країна СФРЮ
Дата 1956
Місце Бріуни ( Соціалістична Республіка Хорватія)
Учасники Гамаль Абдель Насер
(Президент Єгипту)
Джавахарлал Неру
(Прем'єр-міністр Індії)
Йосип Броз Тіто
(Президент Югославії)
Меморіальна кам'яна дошка, присвячена Бріонській декларації, у Бріонському музеї на островах Бріуни.

Бріонська зустріч (сербохорв. Brionski sastanak) — офіційна зустріч між президентом Єгипту Гамалем Абделем Насером, прем'єр-міністром Індії Джавахарлалом Неру та президентом Югославії Йосипом Броз Тіто, яка відбулася 19 липня 1956 року на тодішніх югославських островах Бріуни, що входили до складу Народної Республіки Хорватія (нині в Хорватії).[1] Нарада трьох керівників держав стала однією з головних ініціатив серед країн, які не пристали ні до Західного, ні до Східного блоків, на їхньому шляху до створення Руху неприєднання, заснованого на 1-му саміті Руху неприєднання у Белграді 1961 року.[2][3] За зустріччю слідкували 120 югославських та іноземних журналістів.[4]

Три лідери підписали документ, відомий як Бріонська декларація, в якому зазначено, що «миру не можна досягти через поділ, а лише через прагнення до колективної безпеки в глобальному масштабі. Він досягається шляхом розширення простору свободи, а також припиненням панування однієї країни над іншою».[1][5] Французькі ЗМІ розкритикували югославських господарів заходу за те, що ті відвели важливу роль питанню визвольної боротьби у французькому Алжирі, тим часом британські аналітики відзначили наполягання Насера на цьому питанні, посередницькі спроби Неру та рішення Тіто не зустрічатися з представниками алжирської делегації під час наради.[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Krajcar, Dražem. Tito, Nehru i Naser na Brijunima dogovorili osnivanje Pokreta nesvrstanih – 1956. Povijest.hr.
  2. Predrag Aleksendrić (19 липня 2020). 19. jula 1956. je održan istorijski sastanak na Brionima – Tito, Naser, Nehru (серб.). Na Drugi Pogled. Процитовано 18 травня 2023.
  3. Jovana Georgievski (1 вересня 2020). "Sve je počelo u Beogradu". Šta je danas sa Pokretom nesvrstanih (серб.). BBC. Процитовано 18 травня 2023.
  4. Radina Vučetić; Pol Bets; Radovan Cukić; Ana Sladojević (2017). Tito u Africi: slike solidarnosti (PDF). Музей Югославії. ISBN 978-86-84811-45-7.
  5. Milan Pavlović (19 липня 2020). NA DANAŠNJI DAN Prije 64 godine na Brijunima su Tito, Nehru i Naser osnovali pokret nesvrstanih (хор.). Glas Istre. Процитовано 18 травня 2023.
  6. British Documents on Brioni Meeting (PDF). Bibliotheca Alexandrina. Процитовано 18 травня 2023.