Булани

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Булани
Мова комунікації Blangd і U[d]
Карта поширення
CMNS: Булани у Вікісховищі

Булани (кит. 布朗族, трансліт. Bùlǎng Zú) — народ, що живе на південному заході Китаю в провінції Юньнань. Чисельність — 91 882 осіб (за переписом 2000 року). Входить до 56 офіційно визнаних народів Китаю [1].

Традиційна соціальна організація[ред. | ред. код]

Традиційне сябринне поселення буланів складається з однієї або кількох родинних груп, об'єднаних у плем'я. Очолює громаду виборний старійшина. Існують звичаї викупу за наречену, кровну помсту, у вождів — полігінія. Локальність шлюбного поселення — патрилокальна, система термінів спорідненості — біфуркативно-колатеральна [1].

Мова[ред. | ред. код]

Говорять мовою булан[en] (планг), що належить до групи палаунг-ва мон-кхмерської гілки австроазійської сім'ї. Існують два діалекти: булан та арва. Частина булан також говорять мовами дай[en], ва або китайською. Своєї писемності немає, використовують або китайські ієрогліфи, або писемність народу дай [1].

Історія[ред. | ред. код]

Китайські етнологи вважають буланів нащадками древнього племені пу (кит. ) (Ітс 1972: 73), яке жило на берегах річки Меконг у давнину. Вважається, що це плем'я було частиною байпу (кит. 百濮, трансліт. Bǎipú, дос. «Сотня Пу»)[2].

Культура[ред. | ред. код]

Традиційним еталоном краси для буланів є чорні зуби. Цей ефект досягається за допомогою пережовування горіха бетель [3]. Жінки зазвичай носять сорочки із чорними штанами. Чоловіки зазвичай татуюють груди та живіт. Носять широкі чорні штани та білі сорочки з ґудзиками. Часто носять тюрбани з чорної або білої тканини[4]. Булани традиційно поділяються на кілька маленьких кланів, кожен клан має свою землю. У кожному місті буланів є цвинтарі, які теж поділені на ділянки, що належать певним кланам. Ховають усіх, кремують тих, хто помер неприродною смертю[4].

Релігія[ред. | ред. код]

Більшість буланів сповідує анімізм. Також вони комбінують свої давні вірування з буддизмом тхеравади [1].

Заняття[ред. | ред. код]

Крім скотарства, рисівництва, садівництва та городництва, спеціалізуються на вирощуванні чаю, у тому числі елітних та рідкісних сортів пуер, центром виробництва якого здавна є гірське селище Буланшань у повіті Менхай Сішуанбаньна-Дайської автономної префектури [5] [6]. Сама назва цього відомого сорту постферментованого китайського чаю, на честь якого у 2007 році китайською владою офіційно перейменовано історичний центр його продажу місто Симао в провінції Юньнань, імовірно пов'язана з назвою народу пу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Чеснов 1999: 147
  2. Чебоксаров 1965: 219
  3. Жоголев 1994: 49
  4. а б Сергеева 2007: 44
  5. Чайная деревня Булан Шань. Архів оригіналу за 7 квітня 2018. Процитовано 6 квітня 2018.
  6. Пуэрные горы, или основные места производства пуэра. Архів оригіналу за 6 квітня 2018. Процитовано 6 квітня 2018.