Біла троянда Йорків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біла троянда Йоркширів — символ клану Йорків

Біла троянда Йорків (англ. White Rose of York) — символ клану Йорків і символ Йоркшира[1].

Історія[ред. | ред. код]

Біла троянда Йорків, з рукопису Едуарда IV

Витоки герба сягають XIV століття, до часів Едмунда Ленглі, першого герцога Йоркського і засновника династії Йорків, молодшої гілки Плантагенетів, які правили тоді[2]. Троянда має релігійні коннотації, оскільки вона символізує Богородицю, яку часто називають Трояндою небес[2]. Згадувана у «Божественній комедії» Данте біла троянда представляється символом небесної любові. Білий колір у християнській літургійній символіці є уособленням світла, невинності, чистоти, радості і слави[3].

Під час громадянських воєн XV століття в боротьбі за престол Англії біла троянда була символом Йорків в боях проти клану Ланкастерів. Червона троянда Ланкастерів з'явилася пізніше і символізувала династію Ланкастерів, але не під час реального конфлікту[2]. Протиставлення двох троянд дало війні її загальноприйняту зараз назву — війна троянд (назва з'явилася лише в XIX столітті). Конфлікт завершив король Генріх VII, символічно об'єднавши червону і білу троянди в троянду Тюдорів, що стала символом династії Тюдорів. Наприкінці XVII століття білу троянду Йорків в якості емблеми взяли якобіти[4].

В битві біля Міндена 1 серпня 1759 солдати Королівського Йоркширського полку легкої піхоти зірвали білі троянди з кущів біля поля битви і закріпили їх на своїх плащах як данину пам'яті своїх полеглих товаришів[2][5]. Цього дня, 1 серпня, святкується День Йоркшира[2].

Троянду Йоркширів було викарбувано на дубовій труні короля Річарда III, останнього представника чоловічої лінії Плантагенетів на англійському престолі. Він був перепохований в Кафедральному соборі в Лестері 26 березня 2015 року.

Використання[ред. | ред. код]

В геральдиці Йоркшира[ред. | ред. код]

Біла троянда Йорків при зображенні в малих розмірах спрощується.

Понад 20 цивільних осіб в Йоркширі мають герб з трояндою Йорків[6]. Зображена в малому розмірі, троянда графічно спрощується. Йоркширська партія, деволюційна політична партія з виборними представниками, діючими в Йоркширі, використовує стилізовану Білу троянду Йорка як свою емблему.[7]

Міжнародне використання[ред. | ред. код]

Троянду зображено на печатці міста Йорк, штат Пенсильванія, відома як біла троянда міста.

Троянда Йорків присутня на щиті канадського Йоркського університету.

Біла троянда також є центральним елементом герба школи Олена в Найробі, Кенія.

На прапорі Куїнса, в штаті Нью-Йорк, знаходяться біла і червона троянди. Округ Квінс був названий на честь Катерини Браганської, дружини короля Карла II, який послав флот в Нью-Йорк в 1664 році для відвоювання Нового Амстердама, тоді місто було перейменований в Нью-Йорк на честь ініціатора захоплення герцога Йоркського Якова II, брата Карла II.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Edward IV Roll. Free Library of Philadelphia. Архів оригіналу за 18 березня 2010. Процитовано 21 March 2008.
  2. а б в г д Hayton, Richard. The White Rose of Yorkshire (англ.). Yorkshire History.com. Архів [http: //www.yorkshirehistory.com/yorkshirerose.htm оригіналу] за 5 березня 2016. Процитовано 1 червня 2016.
  3. Charles Herbermann. Liturgical Colours // The Catholic Encyclopedia. [1] [Архівовано 21 квітня 2017 у Wayback Machine.] New York: The Encyclopedia press, inc, 1913. — Vol. 4
  4. Fitts James L. Newcastle's Mob Albion, 1973. — No 5 -49
  5. The Battle of Minden (англ.). серпень 2003. Архів оригіналу за 16 серпня 2016. Процитовано 2016-06- 01.
  6. Civic Heraldry UK: Yorkshire. Архів [http: //www.civicheraldry.co.uk/yorkshire.html оригіналу] за 23 вересня 2015. Процитовано 3 August 2015.
  7. Wakefield by-election: Labour win a great result, says Keir Starmer. BBC News (брит.). 24 червня 2022. Процитовано 22 серпня 2022.