Білий Юрій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білий Юрій Іванович
рос. Юрий Иванович Белый
Народився 3 жовтня 1951(1951-10-03)
Козинці, Липовецький район, Вінницька область, Українська РСР, СРСР
Помер 6 листопада 2020(2020-11-06) (69 років)
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність інженер, офіцер, винахідник
Alma mater Московський державний технічний університет імені Баумана
Знання мов російська
Нагороди

Білий Юрій Іванович (3 жовтня 1951, с. Козинці Турбівського району Вінницької області6 листопада 2020) — інженер, полковник.

Біографічна довідка[ред. | ред. код]

Народився 3 жовтня 1951 року у селі Козинці Турбівського району Вінницької області.

Закінчив Московське вище технічне училище імені М.Е. Баумана

Військова служба[ред. | ред. код]

З 1974 року працював у військовому представництві Міністерства оборони при Науково-дослідному інституті приладобудування (місто Жуковський). Протягом 1992 року обіймав посаду заступника начальника відділу в управлінні ВПС МО.

У 1998 році закінчив службу на посаді начальника Жуковського філії військового представництва в званні полковника. У період проходження військової служби брав безпосередню участь в розробках і випробуваннях на полігонах авіаційних радіолокаційних систем підприємства. Великий особистий внесок вніс в розробку систем управління озброєнням «Заслон» для винищувача МіГ-31 і «Меч» для винищувача Су-27.

Цивільна служба[ред. | ред. код]

З 1998 року - директор ФГУП «Науково-дослідний інститут приладобудування імені В.В. Тихомирова» (НДВП), з 2002 року - генеральний директор ВАТ «НДВП». Очоливши інститут, що знаходиться у важкому фінансово-економічному становищі, Ю.І. Білий зумів вивести його в лідери приладобудівної галузі. Найбільш значні досягнення інституту за роки його керівництва: виконання контракту з Індією за ОКР «Барс» для винищувача Су-30МКІ, модернізація СУВ «Меч-М» для Су-27СМ, створення ЗРК «Бук-М1-2» і СУВ «Ірбіс» для Су-35, перемога в конкурсі на проведення ДКР по створенню радіоелектронної системи для винищувача 5-го покоління.

Член науково-технічної ради військово-промислової комісії при Уряді Росії, член науково-технічної ради «Рособоронекспорту». Міжнародний академічний акредитаційний та атестаційний комітет присудив Ю.І. Білому вчений ступінь доктора наук (інжиніринг) і вчене звання професора.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]