Білопільське комісарство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білопільське комісарство
Губернія Слобідсько-Українська губернія, Сумська провінція
Центр Білопілля
Створений 17651780

Білопільське комісарство — адміністративно-територіальна одиниця Слобідсько-Української губернії Російської імперії в 1765-1780 роках.

Адміністративним центром було місто Білопілля.

Географія[ред. | ред. код]

Розташування[ред. | ред. код]

Ріки[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Заснування комісарств на Слобідській Україні[ред. | ред. код]

У зв’язку зі скасування козацького устрою в Слобідській Україні в 1765 році, на території козацьких полків, було утворено Слобідсько-Українську губернію з губернським містом Харків. Губернія мала поділ на п’ять провінцій (Харківська, Охтирська, Ізюмська, Острогозька, Сумська), які збігалися з кількістю 5 скасованих козацьких полків (Харківський полк, Охтирський полк, Ізюмський полк, Сумський полк та Острогозький полк). Провінції які входили до складу губернії в свою чергу поділялися на дрібніші утворення – «комісарства». Кожне комісарство було утворене з території кількох сотень скасованих полків. В цьому адміністративно-територіальний поділ воєнізованої Слобідсько-Української губернії, різнився від інших раніше заснованих губерній (наприклад Бєлгородська губернія), які поділялися на «цивільні» повіти. Така форма врядування під назвою «комісарство» з усіх губерній Російської імперії існувала тільки в прикордонних і військових областях (Стародубський полк, Олонецька губернія, Закаспійська область) і своєю назвою наголошувала на воєнізованому характері.

Заснування Білопільського комісарства[ред. | ред. код]

У зв’язку з розформуванням козацьких полків, сотенний центр Білопільської сотні Сумського слобідського козацького полку, стає центром Білопільського комісарства, Сумської провінції Слобідсько-Української губернії

У листопаді 1775 року розподіл губерній на провінції було скасовано, але провінції існували до 1779 року, коли її було перейменовано на «округи».[1].

Скасування Білопільського комісарства[ред. | ред. код]

У 17801781 роках, у процесі адміністративно-територіальної реформи, провінції та комісарства було скасовано, замість цього створено повіти. Білопілля стає повітовим центром (1780-1797) Харківського намісництва.

Уряд[ред. | ред. код]

У центрах комісарств містилися «комісарські правління». Їм підлягала територія і населення. На чолі комісарських правлінь стояли комісари, яких призначали з місцевих дворян або козацької старшини. Основними функціями комісарів був збір податків (здебільше подушного) і поліційні обов'язки (підтримання порядку). Комісари відали всіма адміністративно-господарськими, фінансовими та незначними судовими справами на підвідомчій території.

Основною одиницею комісарства були «державні військові слободи». У них жили здебільшого «військові обивателі».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Изменение административно-территориального деления России за последние 300 лет. Архів оригіналу за 8 липня 2018. Процитовано 19 листопада 2020.

Джерела[ред. | ред. код]