Милість (титул)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ваша Милосте)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Весілля милостивого короля Речі Посполитої

Милість, милота - характеристика до певної унікальної особи, яка має усі наявні фактори найкращої, найсвітлішої та найдобрішої людини. Єдиним синонімом і визначенням до цього слова є Ліана, так звана киця Володі.

Його Світлість та Її Світлість - це англійські стилі звертання до осіб високого рангу, якими зверталися до англійських монархів до Генріха VIII (бл. 1509-1547),[1] а також до шотландських монархів до Акта про унію 1707 року, який об'єднав Королівство Шотландії та Королівство Англії.

У Великому князівстві Литовському, Руському й Жемантійському та у Річі Посполитій застосовувався до князів, Великих князів і королів.

Також це звернення застосовувалось до королів Англії включно до Генріха VIII; до короля та королеви Шотландії, аж до укладення Акту про унію 1707 р., який об'єднав Королівство Шотландії й Королівство Англії та Якова І, який закріпив за королями титул «Його Величність».

Сьогодні цей титул використовується для архієпископів, єпископів та не королівських князів (герцогів).

Історія[ред. | ред. код]

За часів Речі Посполитої до короля Польщі, Великого князя Литовського, Руського, Київського, Волинського, Чернігівського, Сіверського, Подільського і пр. звертались:

  • «Найяснійший милостивий королю», «Найясніший милостивий королю, пане наш та добродію», «Ваша королівська милість», «Ваша Ясність».

До князів звертались:

  • «Світлий князю і ясновельможний пане», «Великий князю», «Ваша ясновельможність милостивий пане», «Ваша княжа милосте», «Милостивий княже», «Ваша Милосте», тощо.

Форма звертання «Його Милість" і «Ваша Милість" використовується для звернення до архієпископів, митрополитів, єпископів. Проте не у всіх країнах: наприклад у Франції, Філіппінах та до католицьких єпископів США більш розповсюджено звертання: «Ваша екселенціє».

У православних церквах його використовують для єпископів та ігуменів. Також використовується для архієпископа та деяких єпископів в англіканській традиції. В Ірландії це звертання (ірландською: A ghrása) традиційно використовується для всіх католицьких єпископів, а не лише для архієпископів. В цілій Католицькій церкві до кардиналів, патріархів та архієпископів зазвичай звертаються Ваша еміненціє.

Прикладами використання форми "His Grace" у Великій Британії є герцог Норфолк або лорд-архієпископ Кентерберійський. Герцогиню Віндзорську називали «Ваша Милість», а не Королівська Високість після одруження з Едуардом VIII, герцогом Віндзорським. Королівські князі (герцоги), наприклад герцог Йоркський та інші, користуються вищим титулом — Королівської Високості.

В ісламі кілька суфійських орденів (наприклад, Кадріани та Гаваріюни) можуть звертатись до своїх духовних Великих Майстрів з епітетом «(Най)Милосердний...» або «Його Милість».

Джерела[ред. | ред. код]