Венделл і Вайлд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Венделл і Вайлд
Wendell & Wild
Жанр Доросла анімація
Лялькова анімація
комедія жахів
Режисер Генрі Селік
Продюсер Генрі Селік
Еллен Голдсміт-Вейн
Джордан Піл
Він Розенфельд
Сценарист Генрі Селік
Джордан Піл
На основі

Венделл і Вайлд
(не опубліковано)
Генрі Селік,

Клей Маклеод Чепмен
У головних
ролях
Кіген-Майкл Кі
Джордан Піл
Анджела Бассетт
Лірік Росс
Вінг Реймс
Джеймс Хонг
Оператор Пітер Сог
Композитор Брюно Куле
Кінокомпанія Netflix Animation
Monkeypaw Productions
Gotham Group[1]
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 105 хв[2]
Мова англійська
Країна США США
Рік 2022
Дата виходу
IMDb ID 5181830
Рейтинг IMDb: 6.4/10 stars
netflix.com/title/80231433
CMNS: Венделл і Вайлд у Вікісховищі

Венделл і Вайлд (англ. Wendell & Wild) — анімаційний комедійний фільм жахів 2022 року, знятий режисером Генрі Селіком за сценарієм, написаним Селіком і Джорданом Пілом, на основі неопублікованої однойменної книги Селіка та Клея Маклеода Чепмена[3][4]. Це перший повнометражний фільм Селіка після Кораліни (2009).

Сюжет[ред. | ред. код]

Восьмирічна Кетрін «Кет» Елліот живе зі своїми батьками Делроєм і Вілмою, які володіють пивоварнею в місті Іржавий берег. Одного разу вночі під час шторму, по дорозі додому Кет була налякана двоголовим хробаком у її яблуці, що стало причиною з'їзду батька з мосту; лише Кет виживає після того, як мати пожертвувала своїм життям заради її порятунку. Тим часом у підземному світі брати-демони Венделл і Вайлд проводять дні, наносячи омолоджуючий крем для волосся на свого лисого батька, Баффало Белзера, і водночас мріють створити парк розваг, щоб кинути виклик «Ярмарку крику» Белзера. Вайлд постійно краде крем для волосся, з’їдаючи його через його галюциногенний ефект. Крем викликає у братів галюцинацію Кет.

Через п’ять років Кет — озлоблена тринадцятирічна злочинниця, яка любить панк-рок та звинувачує себе у смерті своїх батьків. Кет навчається в католицькій школі Іржавого берегу для дівчат, яку очолює отець Бестс. Трійця охайних однокласниць намагаються подружитися з Кет. Групу очолює Шівон Клаксон, чиї батьки Лейн та Ірмґард господарі приватної тюремної компанії Klaxon "Klax" Korp захопили місто. Кет ненавмисно прихиляється до Шівон, рятуючи її від падіння цегли, яке вона передбачила через ясновидіння, дивуючи саму себе. Пізніше Кет зустрічає Рауля Коколотля, трансгендера, який колись був другом Шівон і тим, хто випадково розбив цеглину, яка мало не впала на Шівон. Мати Рауля, Маріанна, переконана, що Клаксони є причиною підпалу пивоварні, та загибелі всі її працівників. Під час уроку, проведеного сестрою Геллі, Кет отримує пляму на руці, схожу на череп, коли вона наближається до столу Геллі, та каже їй, що вона повинна приховати цю пляму і нікому не розповідати. Знак захищає Венделла та Вайлда від одержимого плюшевого ведмедя, на ім'я Ведмединя, який поставив їй мітку біля столу Геллі, ідентифікуючи Кет як свою «пекельну діву», вони з’являються їй уві сні та дають порожню обіцянку відродити її батьків, хоча демони не можуть воскресити мертвих, якщо вона викликає їх у світ живих.

Кет викрадає Ведмеденя зі столу Геллі, необхідного для виклику Венделла та Вайлда. Геллі, яка колись сама була пекельною дівою, працює зі шкільним двірником і таємним мисливцем на демонів Манбергом «Безжалісним», який полює на демонів і утримує їх у банках.

Згодом виявляється, що отець Бестс перебував в союзі з Клаксонами, які вбивають його як останнього свідка пожежі на їхній фабриці. Після його похорону Кет залучає Рауля як свого свідка, щоб викликати братів-демонів, які принесли з собою крем для волосся батька Рауля після того, як виявили, що він може повертати мертві організми до життя. Однак, повернувшись неправильним шляхом, брати Венделл та Вайлд з’являються в іншій частині кладовища, а Кет вважає, що її обдурили.

Венделл і Вайлд випробовують крем на Бестсі, який повертається до життя і переконує Клаксонів заплатити братам за оживлення померлих членів міської ради. Це дасть Клаксонам необхідні голоси, щоб зруйнувати місто та розширити свої в'язниці, але, побоюючись, що вони можуть воскресити когось іншого на кладовищі, де також знаходяться інші свідки підпалу пивоварні.[джерело?]

Актори[ред. | ред. код]

Комедійний дует Кіген-Майкл Кі (ліворуч) та Джордан Піл (2014)
  • Кіген-Майкл Кі — Венделл
  • Джордан Піл — Вайлд
  • Лірік Росс — Кетрін «Кет» Конікуа Елліот
    • Серель Стрікленд — Кет в дитинстві
  • Анджела Бассетт — Сестра Геллі
  • Джеймс Хонг — Отець Бестс
  • Вінг Реймс — Баффало Белзер
  • Сем Зелая — Рауль Коколотль
  • Тамара Смарт — Шівон Клаксон
  • Гарі Гейтвуд — Делрой Елліот
  • Габріель Денніс — Вілма Елліот
  • Максін Пік — Ірмгард Клаксон
  • Девід Гервуд — Лейн Клаксон
  • Ігаль Наор — Манберг
  • Сіма Вірді — Слоун
  • Рамона Янг — Світі
  • Наталі Мартінез — Маріанна Коколотль
  • Танту Кардинал — Пані Хантер
  • Мікеле Маріана — Сестра Дейлі
  • Фібі Ламонт — Ведмеденя
  • Нік Тарабей — Фавзі
  • Джо Тран — Доктор Нго
  • Керолайн Кроуфорд — Кассандра і Сьюкі Джордан

Створення[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

3 листопада 2015 року стало відомо, що Генрі Селік розробляє нову мультиплікацію для Венделл та Вайлд, разом з Кіген-Майклом Кі та Джорданом Пілом, засновану на оригінальній історії Селіка[5]. 14 березня 2018 року Netflix купив права на показ фільму[6]. В інтерв’ю в липні 2019 року Кі описав процес озвучення:

«Ми з Джорданом прийшли і провели сеанс в звукозаписних кабінах, сиділи, дивлячись один на одного, багато ідей текло, выдволікали один одного, щоб зберегти органічність почуттів. Зазвичай це закінчується на підлозі монтажної, коли ви чуєте голоси й бажаєте трохи витонченості — певного ритму. Ми витратили багато часу на початкову сцену, розкриваючи персонажів і структуру сцени. Потім він використовує це як натхнення, щоб продовжувати».[7]

Пабло Лобато був головним дизайнером ляльок у режимі стоп-моушн[8]. 4 червня 2020 року Брюно Куле було затверджено як композитора стрічки[9][10]. 14 березня 2022 року Netflix оприлюднив акторський склад на YouTube[11].

Анімація[ред. | ред. код]

Станом на 15 червня 2020 року під час пандемії COVID-19 виробництво фільму велося дистанційно[12]. В інтерв’ю The Hollywood Reporter від 8 жовтня 2020 року продюсер фільму, генеральний директор Gotham Group Еллен Голдсміт-Вейн, розповіла про проєкт:

«Ми перебуваємо на середині етапу виробництва в Портленді, штат Орегон, де знімальна група постраждала від пожеж, COVID-19 та багатьох політичних і соціальних хвилювань. Це був дуже складний фільм[13]

Монтажем займався Роберт Аніч, а оператором був Пітер Сог[14][15][16].


Після «Кораліни» Селік відчув, що стоп-моушн анімація стала настільки плавною, що її неможливо відрізнити від комп’ютерної, що порушує частину мети стоп-моушн. Він вирішив допустити недоробки, такі як збереження видимості ліній швів на обличчях чи зйомка меншої кількості кадрів в деяких сценах. За винятком програмного забезпечення для стоп-моушну під назвою Dragonframe, він використовував більш-менш ті самі типи інструментів і технік, які використовував у Кораліні понад десять років тому[17].

Частину фільму було зроблено під перекладну анімацію, щоб ляльки виглядали більш двовимірними. Вони були виготовлені з жерсті, покритої силіконом. Натхненний ляльковою анімацією «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1» та ідеєю, спочатку призначеною для анімаційного фільму Селіка «Король тіней», який ще не був знятий на той момент, Венделл та Вайлд було створено як силуетна анімація, використовуючи комбінацію фізичних вирізів і CGI[18].

Музика[ред. | ред. код]

Музику до фільму написав Бруно Куле[19]. Саундтрек до фільму був відзначений акцентом на афро-панк гуртах[20][21] і включає пісні «Ma and Pa» від Fishbone[19][21]; "Germfree Adolescents" та "I Am a Poseur" — X-Ray Spex[19][21]; "Ghost Town" — the Specials[19][22]; "River" — Ibeyi[19]; The Wolf" — the Brat[19]; "You Sexy Thing" — Hot Chocolate[19][22] ; "Young, Gifted, Black, in Leather" — Special Interest[19]; "Freakin' Out"  — Death[19][21]; "Fall Asleep" — Big Joanie[19][21]; "Cult of Personality" — Living Colour[19][22]; "Wolf Like Me"  — TV on the Radio[19][21]; "Boot" — Tamar-kali[19][21]; та "Raising the Dead" і "Scream Faire" від Coulais[19].

Говорячи про саундтрек до фільму, Селік зазначив:[20]

До афро-панку був Fishbone. Насправді в планах було кілька чорних панк-груп. Fishbone це панк, ска, фанк. Але я зустрів тих хлопців, які й досі виступають, але я познайомився з ними в 80-х і одна з їх пісень є у фільмі. Я написав і зняв кліп на одну з їхніх пісень під назвою «Party at Ground Zero»... А ще є інші піонери того часу, про яких забули, про деяких пам’ятають та асоціюють з рухом афро-панку.

Продюсер Він Розенфельд запропонував використати трек «Ma and Pa» Fishbone як спосіб «побудувати міст завдяки звукам» між героями Кет та її батьками[20] .

Реліз[ред. | ред. код]

Актори та знімальна група на кінофестивалі в Торонто у 2022 році

Прем’єра фільму «Венделл і Вайлд» відбулася на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 11 вересня 2022 року[23] та вийшла в обмежений прокат у деяких кінотеатрах 21 жовтня 2022 року[24], а 28 жовтня 2022 року відбулася прем’єра на Netflix[25].

6 листопада 2018 року Netflix оголосив, що фільм буде доступний для потокової трансляції у 2021 році[26][27][28]. 18 липня 2019 року Кі оголосив, що фільм планується випустити наприкінці 2020 року[8]. 14 січня 2021 року генеральний директор Netflix Тед Сарандос повідомив, що реліз буде перенесено на «2022 або пізніше», щоб відповідати критеріям Netflix щодо випуску шести анімаційних фільмів на рік[29]. Simon & Schuster адаптують сценарій до нової форми, щоб на його основі випустити повнометражний фільм[13].

Відгуки[ред. | ред. код]

На Rotten Tomatoes 81% зі 118 відгуків критиків є позитивними із середньою оцінкою 6,9/10. Консенсус веб-сайту: «Велике візуальне дивацтво, що відповідає його амбітній та інклюзивній історії, Венделл і Вайлд — це моторошне задоволення для початківців шанувальників жахів». Metacritic, поставив фільму оцінку 69 зі 100 на основі 31 критика, вказуючи на «загалом схвальні відгуки».

Номінації[ред. | ред. код]

Нагорода Дата Категорія одержувач(і) Результат Прим.
Hollywood Music in Media Awards 16 листопада 2022 Найкраща оригінальна музика до фантастичного фільму Брюно Куле Номінація [30]
Washington D.C. Area Film Critics Association 12 грудня 2022 Кращий повнометражний анімаційний фільм Венделл і Вайлд Номінація [31]
St. Louis Gateway Film Critics Association 18 грудня 2022 Кращий анімаційний фільм Венделл і Вайлд Номінація [32]
Alliance of Women Film Journalists 5 січня 2023 Кращий анімаційний фільм Венделл і Вайлд Номінація [33]
Кращий анімаційний жіночий персонаж "Кет" (Лірік Росс) Номінація
San Diego Film Critics Society 6 січня 2023 Кращий анімаційний фільм Венделл і Вайлд Номінація [34]
Critics' Choice Movie Awards 15 січня 2023 Кращий анімаційний фільм Венделл і Вайлд Номінація [35]
Visual Effects Society Awards 15 лютого 2023 Кращий сюжет в анімаційному фільмі Том Пруст, Ніколас Блейк, Колін Бебкок, Метью Пол Альбертус Кросс («Ярмарок крику») Номінація [36]
Краща модель у фотореалістичному чи анімаційному проекті Пітер Дамен, Пол Гаррод, Ніколас Блейк («Ярмарок мрій») Номінація
Annie Awards 25 лютого 2023 Кращий анімаційний повнометражний фільм Венделл і Вайлд Номінація [37]
Кращий дизайн персонажів у повнометражному анімаційному фільмі Пабло Лобато Номінація
Краща режисура повнометражного анімаційного фільму Генрі Селік Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hipes, Patrick (27 січня 2020). 'Rafiki' Helmer Wanuri Kahiu To Direct Gotham Group's YA Adaptation 'The Black Kids'. Deadline Hollywood. Процитовано 2 серпня 2020.
  2. Wendell & Wild.
  3. Wendell & Wild. Writers Guild of America West. Процитовано 9 квітня 2022.
  4. Flores, Terry (25 січня 2020). 'Klaus', 'I Lost My Body' Top 47th Annie Awards as Netflix Dominates. Variety. Процитовано 1 квітня 2020.
  5. Flores, Terry (3 листопада 2015). Henry Selick, Key & Peele Developing Animated Feature 'Wendell and Wild' (Exclusive). Variety. Процитовано 9 жовтня 2019.
  6. Fleming, Mike Jr. (14 березня 2018). Netflix Wins Stop-Motion Animated 'Wendell And Wild': Henry Selick, Jordan Peele, Keegan-Michael Key Aboard. Deadline Hollywood. Процитовано 9 жовтня 2019.
  7. Milligan, Mercedes (19 липня 2019). Keegan-Michael Key: 'Wendell and Wild' Could Premiere Next Year. Animation Magazine. Процитовано 17 жовтня 2020.
  8. а б Graves, Sabina (18 липня 2019). Key and Peele's 'Wendell and Wild' Eyeing Late 2020 or 2021 Release. ComingSoon.net. Процитовано 17 жовтня 2020.
  9. Hopewell, John; Lang, Jamie (4 червня 2020). Annecy Film Festival Presentations Include 'Frozen 2' Doc, Lord & Miller, and 'Chicken Run' Reunion. Variety. Процитовано 5 червня 2020.
  10. Desowitz, Bill (4 червня 2020). Annecy 2020 Online's Masterclasses and Previews, from 'Spider-Verse' Follow-Up to 'Frozen 2' Doc. IndieWire. Процитовано 5 червня 2020.
  11. King, Jack (14 березня 2022). 'Wendell & Wild' Teaser Announces Ving Rhames, David Harewood, and More Joining Voice Cast. Collider. Процитовано 14 березня 2022.
  12. Lang, Jamie (15 червня 2020). Annecy Hosts Netflix Masterclass for 'Wendell & Wild's' Henry Selick, Bruno Coulais. Variety. Процитовано 30 липня 2020.
  13. а б Siegel, Tatiana (8 жовтня 2020). Gotham Group CEO Ellen Goldsmith-Vein on Mass Agent Exodus and the Future of the 'Maze Runner' Franchise. The Hollywood Reporter. Процитовано 11 жовтня 2020.
  14. Peter Sorg Biography
  15. Robert Anich Biography
  16. Solem-Pfeifer, Chance (10 лютого 2021). Portland Remains a World Hub for Stop-Motion Animation. Willamette Week. Процитовано 22 серпня 2021.
  17. 'I wanted to pull back from that sort of perfection and leave more mistakes in'
  18. ‘Wendell & Wild’: How Henry Selick’s Jordan Peele Team-Up Redefines Stop-Motion Animation
  19. а б в г д е ж и к л м н п р Llewellyn, Tom (28 жовтня 2022). Wendell and Wild Soundtrack: Every Song from the Stop-Motion Movie. HITC. Процитовано 13 листопада 2022.
  20. а б в Gooden, Tai (6 вересня 2022). Wendell & Wild Honors Black Punk Rock Legends and Lovers from Past and Present. Nerdist. Процитовано 13 листопада 2022.
  21. а б в г д е ж Watson, Elijah C. (6 жовтня 2022). The 'Wendell & Wild' Soundtrack Is A Crash Course For Getting Into Black Rock And Punk Music. Okayplayer. Процитовано 13 листопада 2022.
  22. а б в Brown, Dwight (10 листопада 2022). Movie Review: 'Wendell & Wild' is jampacked to a fault. Minnesota Spokesman-Recorder. Процитовано 13 листопада 2022.
  23. Welk, Brian (29 липня 2022). TIFF 2022 Lineup: Films From Tyler Perry, Peter Farrelly, Sam Mendes and Catherine Hardwicke to Premiere. TheWrap. Процитовано 29 липня 2022.
  24. Legacy, Spencer (30 серпня 2022). Netflix 2022 Movie Release Dates Set for Rest of Year. ComingSoon.net (амер.). Процитовано 31 серпня 2022.
  25. Shirey, Paul (30 серпня 2022). Key & Peele's Animated Wendell & Wild Reveals Release Date And Poster. Screen Rant (амер.). Процитовано 31 серпня 2022.
  26. Trumbore, Dave (6 листопада 2018). Netflix Sets Guillermo del Toro's 'Pinocchio' and Henry Selick's 'Wendell & Wild' for 2021. Collider. Архів оригіналу за 6 листопада 2018. Процитовано 9 жовтня 2019.
  27. Wilson, Lena (20 січня 2021). The 25 Most Anticipated Horror Movies Of 2021. The Playlist. Процитовано 9 лютого 2021.
  28. Elvy, Craig (6 січня 2021). The Most Anticipated Movies of 2021. Screen Rant. Процитовано 9 лютого 2021.
  29. De Wit, Alex (14 січня 2021). Netflix Unveils 2021 Animated Film Slate, Including Sony Pictures Animation's 'Wish Dragon' And Two Aardman Specials. Cartoon Brew. Процитовано 17 лютого 2021.
  30. Grein, Paul (3 листопада 2022). Rihanna, Lady Gaga & More Nominated for 2022 Hollywood Music in Media Awards: Full List. Billboard. Процитовано 3 листопада 2022.
  31. Anderson, Erik (10 грудня 2022). Washington DC Film Critics nominations: 'Everything Everywhere All At Once,' 'The Fabelmans' lead. Awards Watch. Процитовано 10 грудня 2022.
  32. Neglia, Matt (11 грудня 2022). The 2022 St. Louis Film Critics Association (StLFCA) Nominations. NextBestPicture. Процитовано 11 грудня 2022.
  33. 2022 EDA AWARDS NOMINEES. Alliance of Women Film Journalists. Процитовано 23 грудня 2022.
  34. 2022 San Diego Film Critics Society Nominations. San Diego Film Critics Society. 3 січня 2023. Процитовано 4 січня 2023.
  35. Nordyke, Kimberly (15 січня 2023). Critics Choice Awards: Full List of Winners. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 16 січня 2023. Процитовано 16 січня 2023.
  36. Giardina, Carolyn (16 лютого 2023). 'Avatar 2' Sweeps Visual Effects Society Awards Feature Competition. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 16 лютого 2023. Процитовано 25 лютого 2023.
  37. Giardina, Carolyn (26 лютого 2023). 'Guillermo Del Toro's Pinocchio' Wins Five Trophies Including the Top Prize at the 50th Annie Awards. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 26 лютого 2023. Процитовано 26 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]