Випробування на твердість за Кнупом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кути індентера для випробування на твердість за Кнупом.

Випробування на твердість за Кнупом (англ. knoop hardness test) — метод визначення механічної твердості, що застосовується для дуже крихких або тонких матеріалів, зокрема, скла та кераміки, коли для визначення твердості можна зробити лише невелике заглиблення[1]. Метод був розроблений Фредеріком Кнупом та його колегами з Національного бюро стандартів (нині - NIST ) Сполучених Штатів Америки у 1939 році [2]. Нагадує випробування на твердість за Віккерсом, однак замість алмазного пірамідального наконечника (індентера) використовується ромбоедричний.

Порівняння шкал Мооса та Кнупа.

Метод випробування[ред. | ред. код]

Індентер втискується у відполіровану попередньо поверхню досліджуваного матеріалу з відомим (часто 100 г) навантаженням протягом певного часу. Твердість за Кнупом пропорційна відношенню навантаження до площі проєкції основи відбитка ідентера, що має вигляд ромбічної основи піраміди і у вершині однакові з ідентером кути[3].

,

де - навантаження, Н;

- довжина довгої діагоналі, мм;

- стала ідентера, що встановлює зв'язок між площею відбитку та квадратом довжини довгої діагоналі;

0,102=1/9,80665 - перевідний коефіцієнт кілограм-сил в ньютони.

Значення твердості за Кнупом для деяких матеріалів
Матеріал HK
Дентин 68
Золота фольга 69
Зубна емаль 343
кварц 820
Карбід кремнію 2480
Діамант 7000

Подання результату випробування[ред. | ред. код]

Оскільки формально розмірність HK рівна розмірності тиску, твердість за Кнупом іноді зазначають через одиницю системи SI паскаль. В той же час слід пам'ятати, що формула для визначення НК - це не фізичне рівняння, а лише емпірична залежність.

Шкала твердості за Кнупом, як і інші шкали для вимірювання твердості, належить до неметричних порядкових шкал, тобто не має одиниці вимірювання. Символ НК при зазначенні твердості матеріалу слід сприймати як символ твердості за Кнупом, а не як позначення одиниці вимірювання. При зазначенні твердості вказується також значення навантаження (в кгс) та тривалість витримки під навантаженням в секундах. Наприклад, в записі 840 НК 0,1 /20 число 840 є значенням твердості за Кнупом, НК - символ твердості за Кнупом, 0,1 - навантаження в кгс, за якого визначалася твердість, 20 - тривалість навантаження в с. Тривалість прикладання навантаження не зазначається, якщо вона лежить в межах 10 -15 с[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Твердість

Випробування на твердість за Віккерсом

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Металлы и сплавы. Справочник». Под редакцией Ю.П. Солнцева. - НПО Профессионал , НПО Мир и семья ; Санкт Петербург, 2003.
  2. F. Knoop, C.G. Peters and W.B. Emerson (1939). "A Sensitive Pyramidal-Diamond Tool for Indentation Measurements". Journal of Research of the National Bureau of Standards. 23 (1): 39–61 (Research Paper RP1220).
  3. а б ISO 4545-1:2005. Metallic materials - Knoop hardness test - Part 1: Test method.