Влахо Орепич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Влахо Орепич
Vlaho Orepić
Влахо Орепич Vlaho Orepić
Влахо Орепич
Vlaho Orepić
Міністр внутрішніх справ Хорватії
22 січня 2016 — 27 квітня 2017
Президент Колінда Грабар-Китарович
Прем'єр-міністр Тихомир Орешкович
Андрей Пленкович
Попередник Ранко Остоїч
Наступник Давор Божинович
Народився 16 листопада 1962(1962-11-16) (61 рік)
СФРЮ,
СР Хорватія
(нині Хорватія),
Плоче[1]
Відомий як політик
Громадянство Хорватія Хорватія
Alma mater Загребський університет
Політична партія МОСТ
Професія Моряк, тренер, інженер-механік
Звання Капітан I рангу
Нагороди Пам'ятна медаль Вітчизняної війни
Пам'ятна медаль Вдячності Батьківщини
Медаль за участь в операції «Літо '95»
Медаль за участь в операції «Буря»

Влахо Орепич (хорв. Vlaho Orepić; нар. 16 листопада 1968, Плоче) — хорватський військовик, міністр внутрішніх справ Хорватії у двох правоцентристських урядах: Тихомира Орешковича з 22 січня до 19 жовтня 2016 та Андрея Пленковича з 19 жовтня 2016 до 27 квітня 2017.

Життєпис[ред. | ред. код]

Закінчив командно-штабне училище ім. Блага Задра в Загребі за напрямом «Морська навігація» та Військово-морську академію у Спліті за фахом «Інженер-механік». На мореплавному факультеті у Дубровнику отримав диплом інженера морських перевезень за напрямом «Мореплавство», на фізкультурному факультеті Загребського університету одержав диплом старшого спортивного тренера з фітнесу. Випускник Олімпійської академії Хорватського олімпійського комітету з міжнародно визнаним дипломом тренера карате.

Був добровольцем війни Хорватії за незалежність. 1991 року став командиром 1-ї роти морської піхоти. Того самого року був командиром батальйону самооборони Плоче та командиром резервістів громади Плоче. 1993 року став начальником Штабу з оперативних завдань та оперативним офіцером Оперативної групи Сінь. 1995 року служив оперативним офіцером командування Південного фронту. Брав участь в операціях «Зима '94», «Стрибок 1» і «Стрибок 2», ««Літо '95», «Буря» і «Містраль». Окрім військових медалей і численних подяк від командування, нагороджений пістолетом від начальника Генерального штабу Збройних сил Хорватії генерала армії Янка Бобетка.

Після закінчення війни в середині 1996 року працював у структурі військово-морських сил, зокрема керівником оперативного відділу штабу. Згодом став командиром військово-морської бази «Південь». У липні 2014 пішов у відставку за власним бажанням.

Голова Об'єднання спортивних товариств міста Плоче, також входить до керівництва спортивного відомства Дубровницько-Неретванської жупанії.

Громадськості відомий своєю багаторічною боротьбою проти побудови ТЕС у Плоче.

На позачергових виборах 2016 виборов мандат депутата хорватського парламенту.[2]

Володіє англійською мовою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tko je Vlaho Orepić, novi ministar unutarnjih poslova?. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 1 березня 2016.
  2. Ovo su novi zastupnici u Saboru: Pogledajte tko je sve prošao (хор.). vecernji.hr. 12 вересня 2016. Процитовано 12 вересня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]