Вікіпедія:Правила використання зображень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ця сторінка подає стисло правила використання зображень — включаючи формат, зміст, та авторські права — на україномовній сторінці Вікіпедії.

Загальні питання щодо завантаження зображень дивіться на сторінці Довідка:Зображення та звуки, технічні подробиці можна знайти на сторінках Вікіпедія:Завантаження зображень або Довідка:Завантаження звуків.

Загальні правила[ред. код]

Нижче наводиться короткий перелік ознак та застосовних правил, які належить виконати.

  1. Завжди позначайте своє зображення одним із шаблонів авторських прав. У разі сумніву, не завантажуйте захищені авторським правом медіа.
  2. Завжди вказуйте в описі зображення його джерело, як наприклад: книгу з якої воно скановано, або гіперпосилання URL, або ім'я/корпорацію та контактні дані фотографа. Для скриншотів слід вказати, що саме є відображеним (бажано вказати більше деталей). Не вставляйте інформацію про автора/ліцензію в полі самого зображення.[1]
  3. Використовуйте сторінку опису зображення для опису зображення та його правового статусу.
  4. Використовуйте зрозумілу, деталізовану назву. Зауважте, що якщо яке-небудь зображення під тією самою назвою вже було завантажено, його буде стерто.
  5. За змоги завантажуйте зображення високої роздільності (за винятком випадків Добропорядного використання). MediaWiki підтримує зображення розміром до 20 MB. Не змінюйте розмір зображень власноруч — це може обмежити їхнє використання в майбутньому.
  6. Обтинайте зображення для акцентування відповідного предмета, так щоб сторонні елементи не відволікали уваги від об'єкта ілюстрації.
  7. Якщо Ви створюєте зображення, що включає текст, завантажте також версію без тексту, що й допоможе вікіпедистам зробити версії Вашого зображення іншими мовами.
  8. Використовуйте формат JPEG для фотографій; SVG для логотипів, мап, прапорів тощо; PNG для знімків екрану або коли зображення є растровим; GIF для анімації; Ogg/Theora для відео. Не використовуйте зображення Windows BMP формату — вони є нестисненими і займають забагато місця.
  9. Додавайте альтернативний текст до зображень.
  10. У загальному, немає потреби вказувати розмір мініатюри зображення. Користувачі самі можуть налаштувати (визначити) його для себе у налаштуваннях.
  11. Ілюстрації мають бути чітко специфічними до теми статті, найкращим чином зображати суттєві властивості предмету статті, бути максимально якісними. Слід підбирати найкращі з наявних зображень даної категорії. Підписи мають бути короткими, чіткими, інформативними.
  12. Не завантажуйте шокуючі чи сумнівні знімки, поки не буде досягнуто консенсусу поміж редакторами відповідної статті.

Додавання зображень[ред. код]

Подане не є офіційним правилом:

Перед тим, як завантажувати зображення, переконайтеся у тому, що хоча б одна з вимог виконується:

Зображення, перелічені лише для некомерційного використання, з дозволом, та/або які обмежують похідні роботи, є неприйнятними для Вікіпедії і будуть вилучатись на льоту. Такі зображення мають обмеження у правах, які суперечать GFDL, ліцензії, на якій випускається Вікіпедія. Завжди, перед тим, як вставляти такі медія, постарайтесь віднайти альтернативні, які можуть вільно ліцензуватися, або ж у суспільному надбанні, якщо це можливо. Якщо альтернативи не існує, вони можуть ліцензуватися як добропорядне використання.

Завжди зазначайте правовий статус зображення на сторінці опису зображення, використовуючи шаблони авторських прав, та вказуйте детальну інформацію про вихідне зображення. Опис зображення (image summary) та Ліцензія (image copyright tag) вимагаються для усіх зображень. Опис зображення надає необхідні деталі для застосування даних ліцензування.

Стандартний опис зображення включає:

  • Опис: Предмет зображення
  • Джерело: Власник авторських прав малюнку, або сайту, на якому воно опубліковано.
  • Дата: Дата створення, бажано якнайточніше.
  • Розташування: Де зображення було створене. Що точніше, то краще.
  • Автор: Автор зображення, особливо, якщо він не є власником авторських прав.
  • Ліцензія: Хто, або яке правило дозволяє завантажити це зображення у Вікіпедію.

Приклади:

Зображення, створені користувачем[ред. код]

Вікіпедія заохочує користувачів завантажувати власні знімки, але усі медіа, створені користувачем, мають бути ліцензовані вільною ліцензією (такою, як GFDL або/і прийнятною Вікіпедія:ліцензування зображень#Creative Commons) чи передані у суспільне надбання суспільне надбання (без авторських прав). Найкращими практиками є мультиліцензування ваших зображень як під GFDL, так і під Creative Commons.


Розгляд добропорядного використання[ред. код]

Використання деяких файлів, охоплених авторським правом без згоди правовласника має кваліфікуватись як добропорядне використання (англ. fair use) в Сполучених Штатах (але не в інших країнах). Щодо деталей політик Вікіпедії у стосунку до добропорядного використання, чи для запиту щодо конкретного прикладу, дивіться Вікіпедія:Добропорядне використання.

Деяке використання матеріалів, охоплених авторським правом без дозволу власника прав розглядається як … у Сполучених Штатах (але не у більшості прав країн, юрисдикцій). Для деталей щодо політик Вікіпедії у стосунку до добропорядного використання, чи для запиту про особливості застосування, дивіться сторінку Вікіпедія:Добропорядне використання. Невідповідні запити добропорядного використання при постійному порушенні авторського права є незаконними.

Медія, які зазначені помилково як добропорядні чи такі, які порушують авторські права, вилучатимуться миттєво (англ. on sight). Часте завантаження недобропорядних (англ. non-fair use) матеріалів може мати наслідком блокування доступу користувачеві.

Див. також[ред. код]

Редагування зображень[ред. код]

Використовуйте Завантажити файл, щоб замінити файл з редагованою версією. Упевніться у тому, що зображення, що замінюється, має таку ж назву.


Пов'язані питання[ред. код]

Примітки[ред. код]

  1. В оригіналі: Don't put credits in images themselves.