Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ГЕНЕРАЛЬНЕ СЛІДСТВО ПРО МАЄТНОСТІ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ГЕНЕРАЛЬНЕ СЛІДСТВО ПРО МАЄТНОСТІ – ревізія і розмежування земельної власності в Гетьманщині, проведені в 1729–1730 рр. урядом Російської імперії з метою встановлення точного числа дворів податного нас., перевірки законності прав на маєтки козацької старшини, шляхти та правосл. духовенства.

Були охоплені всі 10 лівобереж. полків. Опис маєтків розпочали влітку 1729 спеціально призначені канцеляристи, які, переїжджаючи з одного населеного пункту в ін., збирали відомості від старожилів про час заснування маєтків та про їхніх власників. Надання недостовірних даних могло привести до суворого покарання: відбирання майна, арешту та фізичної екзекуції. Одночасно робилися копії жалуваних грамот, універсалів гетьманів, «листів» полковників, розпоряджень Генеральної військової канцелярії та Малоросійської колегії, які визначали права і форми власності, уточнювали межі угідь різних осіб, монастирів, сільс. громад, магістратів і т. ін.

Полкові книги ген. слідства у січ. 1731 були доставлені в гетьман. резиденцію – м. Глухів. За матеріалами слідства усі маєтності було поділено на розряди: рангові, приватні, ратушні й магістратські, монастирські, вільні війсьК., сумнівні. Протягом 1893–1931 у Києві, Чернігові й Харкові здійснено публікацію книг генерального слідства щодо Гадяцького полку, Київського полку, Переяславського полку, Прилуцького полку, Ніжинського полку, Чернігівського полку, Миргородського полку, Стародубського полку й Лубенського полку. Оригінал книги Полтавського полку, що зберігається в Рос. архіві давніх актів, підготовлено до друку в Москві.

Література[ред. код]

Генеральное следствие о маетностях Миргородского полка, 1729–1730. «Труды Полтавской ученой архивной комиссии», 1910, вып. 7; Мякотин В. К истории Нежинского полка в XVII–XVIII вв.: Рецензия на кн. А.М.Лазаревского «Описание старой Малороссии», т. 2. СПб., 1912; Литвиненко М.А. Джерела історії України XVIII ст. Х., 1970.

Джерела[ред. код]

Автор: О.І. Гуржій.; url: http://history.org.ua/?termin=Gen_slidstvo_pro_maetnosti; том: 2