Гарбуз мускатний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарбуз мускатний

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Гарбузоцвіті (Cucurbitales)
Родина: Гарбузові (Cucurbitaceae)
Рід: Cucurbita
Вид: Гарбуз мускатний
Cucurbita moschata
Duchesne, 1786
Посилання
Вікісховище: Cucurbita moschata
Віківиди: Cucurbita moschata
EOL: 408 584 408
IPNI: 320034-2
ITIS: 22370
NCBI: 3662

Гарбуз мускатний, або гарбуз мускусний (лат. Cucurbita moschata) — рослина родини гарбузових Cucurbitaceae.

Походження[ред. | ред. код]

Повсюдно трапляється в центрі свого походження в Центральній Америці, на півдні Мексики, у Колумбії, Перу. Рослину також інтродуковано в багатьох країнах Євразії, де її активно культивують поряд з іншими видами гарбуза, а саме із волоським, звичайним, фіголистковим і срібнонасінним. З іншими видами гарбуза не перезапилюється, і лише із гарбузом волоським дуже рідко утворює плоди із декількома насінинами. У наступних поколіннях відбувається майже повне повернення до батьківських форм, які залучені у схрещування. Методом віддаленої гібридизації гарбуза волоського з мускатним створено міжвидовий сорт Кобальт (Cobalt).

Ботанічний опис і біологічні особливості[ред. | ред. код]

Гарбуз мускатний — однорічна рослина з лежачим стеблом. Листки довгочерешкові, чергові, опушені. Квітки жовті, великі, а квітоніжки, як і усі інші органи, мають м'яке опушення. Плід — багатонасіннєва несправжня ягода. Плодоніжка тверда, гладка, п'ятигранна, розширена до основи, що дає можливість легко відрізнити цей вид від інших видів гарбуза. Листки п'ятилопатеві, і у більшості випадків мають характерні сріблясті плями.

Гарбуз мускатний легко відрізняється від інших видів завдяки характерній ознаці невеликих насінин з вузькою хвилястою облямівкою.

Шкірка м'яка. Свіжий соковитий м'якуш має легкий мускатний, або мускусний аромат, через який його називають гарбузом мускатним, або мускусним[1]. Плоди не мають здатності до гігантського росту, який характерний для гарбуза волоського.

Рослини дуже вимогливі до тепла. Насіння має таку тривалість періоду від сівби до сходів: за температури +15°С — 16 діб; за +20°С — 6 діб; за +25°С — 4 доби, а за +30°С і намочуванні — навіть за 3 доби.

Порівняно з гарбузом звичайним та волоським має підвищену стійкість проти ураження листків небезпечною грибною хворобою — справжнього борошнистою росою.

Тривалість вегетації 120—130 діб.

Вирощування[ред. | ред. код]

Гарбуз мускатний відноситься до пізньостиглих видів, що змушує ретельно відбирати стиглі плоди для виділення насіння.

Насіння запасають впродовж усього періоду споживання плодів. Для його отримання використовують повністю стиглі плоди, промивають і висушують. Насіння невелике, досягає 1,2-1,5 см завдовжки. Слід зберігати після просушування в паперових пакетах і сухому місці за температури +15-20 градусів Цельсія. На півдні України сівбу розпочинають на початку травня, а у Поліссі та Лісостепу — у другій декаді травня. На великих площах використовують промислові технології вирощування. Попередник — озимина, кукурудза, соя. Ширина міжрядь 140—210 см. У рядку рослини залишають на відстані 70 — 100 см. Для вирощування використовують вітчизняні українські сорти гарбуза мускатного. Дніпропетровська дослідна станція Інституту овочівництва і баштанництва НААН селекціонером Колесником І. І. створено сорти Бальзам, Гілея, Доля, Полянин, Яніна. Селекціонерами Південної державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації НААН створено сорти Олешківський і Родзинка. Серед інших популярним є сорт Батернат, який має невеликі грушоподібні плоди.

На присадибних ділянках готують ямки, куди спершу кладуть гною та добрива, перемішують із землею. Насіння перед сівбою можна замочити на 4-5 годин і висівають на глибину до 4-5 сантиметрів. Висівають насіння тільки в теплу землю. В разі травневих заморозків насіння висівають у плівкових тепличках як горшечкову розсаду і пересадять у ґрунт лише наприкінці травня. Під гарбузи відводять добре угноєні грядки. Можна вирощувати разом з кукурудзою.

Штучне запилення жіночої квітки

З міркувань економії площі під городину насіння гарбуза мускатного також висівають біля парканів та виноградних арок. Використовують здатність стебла чіплятися вусиками як ліана за додаткові опори. Квітки можна додатково запилювати штучно, а плоди підвішують у сітки, фіксують до паркану чи арки і утримують в підвішеному стані до повного визрівання. Штучне додаткове запилення зменшує опадання незапліднених комахами жіночих квіток і збільшує врожайність. Також штучне самозапилення у межах однієї рослини із закриванням квіток паперовими, або ватними ізоляторами сприяє збереженню чистоти сорту. Рослини добре відгукуються на поливи у посушливе літо. Перезапилені з іншими сортами у межах одного виду дадуть різноманітні форми плодів, що подивують господарів восени. Розміщувати рослини бажано на сонячній стороні городу з добрим освітленням листків та плодів, бо в тіні спостерігається погане достигання і накопичення нітратів.

Взагалі, клопоту з мускатними гарбузами мало. Наприкінці літа можливе незначне ураження листків борошнистою росою, але мускатні гарбузи при цьому проявляють високий ступінь стійкості. Щодо стійкості проти приморозків, то в усіх видів гарбуза вона відсутня. Врожай збирають перед приморозками і дозарюють під навісами. Повністю стиглі, чисті і непошкоджені плоди зберігають в сухому і теплому місці до травня наступного року.

Галерея[ред. | ред. код]

Склад[ред. | ред. код]

М'якуш плодів містить багато каротину[2] і до 11,3 % цукру.[3]

Використання[ред. | ред. код]

Плоди гарбуза мускатного вживають в їжу як овочі. М'якуш використовують для промислового виробництва соку. З насіння рослини отримують олію мускатного гарбуза.

Гарбуз мускатний. Квітки, листки та плоди

Джерела[ред. | ред. код]

  • журнал «Приусадебное хозяйство», № 3, 1991, с. 30

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Всі види гарбуза: опис і характеристика. Архів оригіналу за 10 лютого 2019. Процитовано 10 лютого 2019.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 червня 2015. Процитовано 11 жовтня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. ГАРБУЗ — CUCURBITA. Архів оригіналу за 24 листопада 2013. Процитовано 11 жовтня 2013.