Гейропа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гейропа (словозлиття від «гей» + «Європа») — поняття, що використовується в Інтернеті і популярній політичній дискусії в Росії. Спочатку це був термін, що позначав «Європа як місце проживання геїв»[1], але пізніше він перетворився на концепцію Європи, яка «вироджується», і Росії як зберігача традиційних цінностей.

Історія[ред. | ред. код]

На початку 2000-х відносини Росії і Євросоюзу були відзначені оптимізмом, але після серії кольорових революцій на пострадянському просторі відбулося погіршення відносин[2]. На думку політолога Ендрю Фоксола, це почалося до кінця другого терміну Володимира Путіна (2004—2008) і значно посилилося під час його третього терміну (2012—2018)[2]. У 2010-х роках посилилося відчуття зіткнення цивілізацій, одним з пунктів якого було поширення в Росії свободи гомосексуальних відносин у західному стилі, що стало символом західного культурного імперіалізму[3].

Слово «Гейропа» набуло популярності під час політичної кризи в Україні (2013—2014), при цьому воно активно вживалося як в Росії, так і в Україні[4]. Воно зайняло 9 місце в номінації «Антимова» конкурсу «Слово року» за 2014 рік[5]. 2016 року слово увійшло в «Російський етимологічний словник» Олександра Анікіна з позначкою «лайливе вульгарне новоутворення»[1].

Політична роль[ред. | ред. код]

На думку соціолога Тетяни Рябової, Російський антизахідний дискурс представляє Європу яка вироджується, і є одним з аргументів, на користь цього служить нібито має там місце «збочення природних гендерних ролей»[6]. Негативне оцінювання Європи покликане служити підтримкою російської національної ідентичності, і при цьому не тільки підвищувати Росію в очах її жителів, а й надавати їй роль «месії», оплот традиційних цінностей, покликаного «врятувати» Європу і весь світ[6].

Рябова також зазначає, що ідея «Гейропи» бере участь у легітимізації російського політичного устрою, дозволяючи владі позиціонувати себе як хранителів «нормальності» Росії[6]. Тим самим до пропонованого образу російської політичної опозиції як державних «зрадників» в суспільній свідомості приєднуються риси людей з гендерними відхиленнями[7]. Маскулінність і фемінінність представник «креативного класу» розглядаються як збочені, а вироблена ними політична активність — як нелегітимна і негідна прийняття до уваги[7].

Як пише гендерний соціолог Тамара Марценюк, в Україні термін є яскравим прикладом того, що в країні зберігається гомофобія і це іноді використовується навіть у публічних заявах на підтримку гомосексуалів[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітка[ред. | ред. код]

  1. а б Аникин, 2016, с. 170.
  2. а б Foxall, 2017, с. 4.
  3. Hemment, 2015, с. 194.
  4. а б Martsenyuk, 2016, с. 50.
  5. «Слово года» — 2014. Архів оригіналу за 27 листопада 2021. Процитовано 27 листопада 2021.
  6. а б в Riabova, 2014, с. 89.
  7. а б Riabova, 2014, с. 90.

Література[ред. | ред. код]