Герасько Яцкевич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герасько Яцкевич
Козацький намісник Звягеля (1649)
 
Смерть: після 1652
Підданство: Військо Запорозьке
Релігія: православ'я
 
Військова служба
Звання: полковник

Гера́сько Яцке́вич (зг. 16491652) — військовий та політичний діяч Війська Запорозького.

Діяльність[ред. | ред. код]

Герасько Яцкевич — учасник Хмельниччини. Намісник гетьмана Війська Запорозького Богдана Хмельницького у Звягелі. Разом з полковником Михайлом Тишею є співавтором листа до Самійла-Кароля князя Корецького датованого 29 квітня 1649 року, в якому звинувачував князя у вбивстві козацького ватажка "Листопада". [1] Взимку 1650 року командував гарнізоном козаків у Звягелі, що складався зі сотень Лубенського та Чернігівського полків, яких було відправлено сюди на постій.[2] На початку 1652 року позивався на луцькому гродському суді до підкоморія володимирського пана Костянтина Пузини. Гераська Яцкевича згадано, як полковника та одного з п'яти послів гетьмана Війська й.к.м. Запорозького Богдана Хмельницького на Сейм до Варшави.[3]

Джерела[ред. | ред. код]

Мицик Ю.А., Цибульський B. I. «Волинь в роки Визвольної війни українського народу середини XVII століття». Документи і матеріали. – Рівне: "Перспектива", 1999.  Ст. 17, №11.

Олександр Провоторов. Національний визвольний рух на теренах Звягельщини (1648–1654 рр.)

Ізборник. М. Грушевський. Історія України-Руси. Том IX. Розділ IV. Стор. 8.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мицик Ю.А., Цибульський B. I. (1999). «Волинь в роки Визвольної війни українського народу середини XVII століття». Документи і матеріали (українська) . Рівне: Перспектива. с. 17.
  2. Провоторов, Олександр. Національний визвольний рух на теренах Звягельщини (1648–1654 рр.). zwiahel.info (українська) .
  3. М. Грушевський. Історія України-Руси. Том IX. Розділ IV. Стор. 8 (українська) .