Гольмен (церква)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Гольмен
Holmens Kirke
Церква Гольмен
50°40′36″ пн. ш. 12°35′01″ сх. д. / 50.67667° пн. ш. 12.58361° сх. д. / 50.67667; 12.58361Координати: 50°40′36″ пн. ш. 12°35′01″ сх. д. / 50.67667° пн. ш. 12.58361° сх. д. / 50.67667; 12.58361
Тип споруди християнський храм
Розташування ДаніяКопенгаген
Архітектор Леонгар Бласіус
Крістіан IV (шпиль)
Початок будівництва 1563
Кінець будівництва 1619
Стиль Ренесанс
Належність Церква Данії
Єпархія Diocese of Copenhagend
Адреса Holmens Kanald (21)
Епонім Gammelholmd
Вебсайт holmenskirke.dk
Гольмен (церква). Карта розташування: Данія
Гольмен (церква)
Гольмен (церква) (Данія)
Мапа
CMNS: Гольмен у Вікісховищі

Це́рква Го́льмен (дан. Holmens Kirke) — парафіяльна церква в центрі Копенгагена, столиці Данії, на вулиці Гольменс-Канал. Збудована перше як якірна кузня 1563 року, пізніше перетворена на морську церкву наказом короля Крістіана IV. Відома тим, що 1967 р. в ній узяли шлюб принцеса Маргрете (згодом королева Данії між 1972 і 2024 роками) і принц Генрік. Місце поховання таких видатних особистостей, як герої флоту Нільс Юель і Петер Турденшольд і композитор Нільс Ґаде.[1] Містить художні твори Бертеля Торвальдсена, Карела ван Мандера та інших.

Будівля[ред. | ред. код]

Сьогоднішній вигляд церкви Гольмен дуже близький до вигляду по реновації 1872 р. за винятком кольору. Вікна з прозорого скла й оправлені головно в залізо. Шпиль покритий міддю, як і малий шпиль на даху конфесіоналу. Церква належить до лютеранського віровизнання.

Історія[ред. | ред. код]

У середньовічному Копенгагені Гольмен (або Бремергольм) був справжнім островом (дан. holm, дос. «острів»). Однак у XIV столітті реструктуризація міста зробила його радше півостровом, оточеним Гольменс-Каналом. На цьому півострові данський король Крістіан III заснував верф, що стала синонімічна з назвою «Гольмен».

Коли верф була перенесена на Нюгольм у Кристіансгавні, назва «Гольмен» теж перенеслася, і тоді Бремергольм став Ґаммельгольмом (данська Gammelholm, дос. «старий острів») — ця назва рідко вживається сьогодні. Гольменс-Канал був засипаний у 1860-х, але назва існує й надалі як назва вулиці.

Кузня кітв[ред. | ред. код]

У 1562—1563 роках данський король Фредерік II збудував для Гольмена кузню кітв, яка була розміщена на другому боці каналу. Її будівля мала нетипову форму через те, що особливу увагу приділено тому, щоб не зіпсувати виду з королівського замку Крістіансборг. Саму кузню скрито за вищою будівлею — вежею, зведеною Петером де Дюнкерсом, фасад якої, обернений до замку, виконано в італійському стилі.

Перша церква[ред. | ред. код]

1617 року данський король Крістіан IV збудував будинки для персоналу військового флоту між церквою святого Миколая і Гольменом. Це спричинилося до припливу людності, через що стало потрібно збудувати більшу церкву, яку король звів у колишній кузні кітв.

Початково перебудова не спричинила переробки плану будівлі. Церкву освячено 5 вересня 1619, але майстри працювали над церквою ще протягом 1620 року.

Будівля мала певні подібності до сільської церкви, з вищою вежею («дзвіницею») з одного боку, яка, однак, не була фактичною частиною церкви, а дзвони були розташовані в іншій частині будівлі.

Небагато відомо про оздоблення першої церкви. Найімовірніше, вівтарна картина була розташована при стіні, оберненій до вежі, оскільки інших варіантів немає. Також були двері з протилежного боку й двері, що виходили на Скіппербодерне (тоді — Стерестраде, зараз — Гольменс-Канал), які називалися великими церковними дверима.

Хрестоподібна церква[ред. | ред. код]

Церква швидко стала замала, і вже 1641 року вирішено розбудувати її в хрестоподібну церкву. Вежу вбудовано в церкву, решту якої вирівняно на тому самому рівні. Два нові крила були трохи коротші від двох старих. Леонгар Бласіус був архітектором церкви, але є ознаки того, що король ухвалив рішення про розпланування церкви за зразком церкви в Глюксбурзькому замку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Epitaphs. Архів оригіналу за 24 травня 2011. Процитовано 23 лютого 2008.

Посилання[ред. | ред. код]