Горихвістка короткокрила

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горихвістка короткокрила
Самець короткокрилої горихвістки
Самець короткокрилої горихвістки
Самиця короткокрилої горихвістки
Самиця короткокрилої горихвістки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Рід: Соловейко (Luscinia)
Вид: Горихвістка короткокрила
Luscinia phaenicuroides
(Gray & Gray, 1847)
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Bradypterus phaenicuroides
Hodgsonius phaenicuroides
Luscinia phoenicuroides
Посилання
Вікісховище: Luscinia phaenicuroides
Віківиди: Luscinia phaenicuroides
МСОП: 22710108

Горихвістка короткокрила[2] (Luscinia phaenicuroides) — вид горобцеподібних птахів родини мухоловкових (Muscicapidae). Мешкає в Гімалаях і горах Китаю. Раніше цей вид відносили до монотипового роду Hodgsonius, однак за результатами молекулярно-філогенетичного дослідження 2010 року він був переведений до роду Соловейко (Luscinia)[3].

Опис[ред. | ред. код]

Самець короткокрилої горихвістки
Самець короткокрилої горихвістки

Довжина птаха становить 18 см. Самці мають переважно темно-синє забарвлення, живіт у них білий, на крилах білі плямки, гузка оражево-бура. Хвіст довгий, загострений, з боків рудий. Птахи часто тримають його розкритим і направленим догори. Самиці мають переважно коричневе забарвлення, горло і живіт у них білі.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[4]

  • L. p. phaenicuroides (Gray, JE & Gray, GR, 1847) — Гімалаї (від Пакистана до західної М'янми);
  • L. p. ichangensis (Baker, ECS, 1922) — від північно-східної і східної М'янми до центрального Китаю і північного Індокитаю.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Короткокрилі горихвістки мешкають в Пакистані, Індії, Непалі, Бутані, Китаї, М'янмі, Таїланді, В'єтнамі і Лаосі. Вони гніздяться в субальнійських заростях, а зимують на більш низьких висотах, на узліссях гірських лісів, а густому підліску. Живляться комахами і ягодами. якихї гукають на землі. Гніздяться з березня по липень. Гніздо глибоке, чашоподібне, робиться з трави, опалого листя і корінців, розміщується низько в чагарниках. В кладці від 2 до 4 темно-синіх або темно-синьо-зелених яєць. За сезон може вилупитися два виводки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Luscinia phaenicuroides: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 11 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Sangster, G.; Alström, P.; Forsmark, E.; Olsson, U. (2010). Multi-locus phylogenetic analysis of Old World chats and flycatchers reveals extensive paraphyly at family, subfamily and genus level (Aves: Muscicapidae). Molecular Phylogenetics and Evolution. 57 (1): 380—392. doi:10.1016/j.ympev.2010.07.008. PMID 20656044.
  4. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 11 листопада 2022.