Граючий тренер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Після Ейзельської трагедії 1985 року Кенні Далгліш працював граючим тренором у "Ліверпулі" з 1985 по 1990 рік.

Граючий тренер[1], тренер-гравець (англ. playing coach, player-coach) — член спортивної команди, який одночасно виступає у змаганнях і виконує тренерські обов'язки. Граючий тренер може бути головним тренером або помічником тренера. Він може вносити зміни у склад та грати в команді.

Дуже мало великих професійних спортивних команд має тренерів, які також є гравцями. Історично, коли у професійного спорту було набагато менше грошей, щоб платити гравцям і тренерам, посада граючого тренера була набагато більш поширеною. Крім того досі посада зберігається у нижчих дивізіонах, де грошей менше.

Граючий тренер у футболі[ред. | ред. код]

У футболі інколи виникає ситуація, коли головний тренер раптово залишає команду, і керівник клубу повинен прийняти швидке рішення, щоб призначити когось нового виконувачем обов'язків. Він, як правило, або звертається до іншого тренера команди з проханням тимчасово очолити команду або до одного з найстарших гравців. Якщо цей гравець здобуває хороші результати, він може бути призначений головним тренером, проте продовжити виступати і на полі. Однак є випадки, коли вільний агент приходить у нову команду як головний тренер і пропонує свої ігрові якості команді.

Успішними грючими тренерами були Кенні Далгліш («Ліверпуль»), Грем Сунес («Рейнджерс»), Гленн Годдл («Свіндон Таун» і «Челсі»), Браян Робсон («Мідлсбро»), Пітер Рід («Манчестер Сіті»), Руд Гулліт («Челсі») і Джанлука Віаллі («Челсі»), які працювали в англійському або шотландському футболі в 1980-х і 1990-х роках, коли концепція граючого тренера була на піку своєї популярності і використовувалась навіть топ-клубами. Далгліш виграв золотий дубль в своєму першому сезоні як граючий менеджер, а потім здобув ще два чемпіонські титули і Кубок Англії. Сунес же виграв три чемпіонати Шотландії, коли він був граючим менеджером "Рейнджерс". Потім він змінив саме Далгліша в "Ліверпулі", але у віці 38 років він не зареєстрував себе як гравця "Ліверпуля". У 1997 році Руд Гулліт виграв Кубок Англії з "Челсі" у своєму першому сезоні як граючий тренер, ставши першим іноземним і небілим менеджером, що завоював головний трофей в англійському футболі. Він був звільнений через дев'ять місяців, і на посаду менеджера Челсі був призначений ще один граючий тренер (Джанлука Віаллі), який виграв з командою Кубок Ліги, і два місяці після цього європейський Кубок кубків.

Ряд топ-клубів призначав граючого тренера на тимчасовій основі, але не давав їм постійних контрактів. Зокрема так відболося у випапдку з Оссі Арділесом («Тоттенгем Готспур») в 1987 році і Дейвом Вотсоном («Евертон») десять років потому, хоча Арділес пізніше повернувся в Тоттенхем як менеджер у 1993 році після того, як попрацював з трьома іншими клубами. Протягом першого десятиліття 21-го століття посада поступово вийшоа із вжитку, та як правило, практикується лише на невеликих клубах.[2] У березні 2013 року Бі-бі-сі Спорт зазначав, що концепція граючого тренера вийшла з моди, і тільки два клуби в англійських професійних лігах використовували її на той час.[2]

Виконавчий директор Асоціації менеджерів Ліги висловив думку, що через збільшення навантаження на менеджерів поєднувати ці дві ролі стало важко. Останній постійний гравець-менеджер у вищому дивізіоні англійського футболу був Джанлука Віаллі, який завершив кар'єру гравця 1999 року, коли він був менеджером "Челсі".[2] Керівні органи також ввели вимоги для менеджерів до професійної тренерської кваліфікації, яка кілька гравців отримали до виходу на пенсію.[2]

Згодом були ще три граючих тренери в англійській Прем'єр-Лізі з 2000 року: Стюарт Макколл, якому вдалося провести два матчі за Бредфорд Сіті на тимчасовій основі наприкінці 2000 року, і Гаррі Монк, який був призначений тимчасовим граючим тренером у Свонсі Сіті в лютому 2014 року, після того, як їхн менеджер, Мікаель Лаудруп був звільнений.[2] Раян Гіггз був призначений граючим тренером в "Манчестер Юнайтед" після звільнення Девіда Мойеса перебував на цій посаді до призначення Луї Ван Гаала 9 травня 2014 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У ЗМІ вживається активний дієприкметник теперішнього часу граючий, що є невластивим українські мові. Один з варіантів правильного перекладу playing coachтренер, що грає
  2. а б в г д Austin, Simon (28 березня 2013). Where have football's player-managers gone?. BBC Sport. BBC. Архів оригіналу за 8 вересня 2015. Процитовано 29 березня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]