Данилов Фелікс Йосипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Данилов Фелікс Йосипович
Народився 4 липня 1940(1940-07-04) (83 роки)
Дніпропетровськ
Країна  УРСРУкраїна Україна
Діяльність педагог
Alma mater Дніпропетровський хіміко-технологічний інститут (ДХТІ), нині Український державний хіміко-технологічний університет
Галузь електрохімія
Заклад Український державний хіміко-технологічний університет
Посада завідувач кафедри фізичної хімії 1986—2013 рр.
Вчене звання доктор хімічних наук
Науковий ступінь професор
Науковий керівник Лошкарьов Михайло Олександрович
Відомі учні Веліченко Олександр Борисович
Проценко Вячеслав Сергійович
Відомий завдяки: фундаментальні і прикладні аспекти електродних процесів, що перебігають в умовах адсорбції органічних речовин
Нагороди Заслужений діяч науки і техніки України

Фе́лікс Йо́сипович Дани́лов (* 4 липня 1940, Дніпропетровськ) — український науковець, доктор хімічних наук, професор, в 1986 — січні 2013 — завідувач кафедри фізичної хімії Українського державного хіміко-технологчного університету в Дніпропетровську; 2005 — звання «Заслужений діяч науки і техніки України»; лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки 2018 року за співавторство у роботі «Хімічний дизайн наноструктурованих матеріалів»[1] (указ № 110/2019 від 08.04.2019 року).[2]

Життєпис[ред. | ред. код]

Учень та представник наукової школи М. О. Лошкарьова. У 1985 році захистив докторську дисертацію на тему «Кінетичні і технологічні закономірності процесів електроосадження металів за участю поверхнево-активних органічних речовин» за спеціальністю електрохімія в Дніпропетровському хіміко-технологічному інституті.

В 1986 році по професору Лошкарьову Михайлу Олександровичу стає завідувачем кафедри фізичної хімії Дніпропетровського Українського державного хіміко-технологчного університету.

Під його керівництвом розроблено та отримано новий теоретичний і експериментальний матеріал, з допомогою якого суттєво розвинуто теорію поляризації.

Розроблений процес хромування впроваджено в Болгарії, разом з іноземними партнерами запущено технологію цинкування муфт на нових підприємствах.

Група науковців під його керівництвом створила кількісну теорію впливу адсорбції ПАР (поверхнево-активні речовини), водорозчинених полімерів та поліелектролітних комплексів на кінетику й механізм електрохімічних реакцій, що супроводжуються фазоутворенням осадів.

Досягнуто успіхів в циклі робіт по створенню «зеленої» гальванотехніки.

Розроблено і впроваджено технології гальванопокриття цинком, кадмієм, хромом, свинцем та його сплавами — без участі токсичних речовин (ціаніди, флориди і сполуки Cr(VI)).

1994 року основою для створення Науково-дослідного інституту гальванохімії стала Проблемна науково-дослідна лабораторія електроосадження металів і підготовки поверхні перед нанесенням покриттів Українського державного хіміко-технологчного університету, в складі НДІ працювало 60 науковців, з них 3 доктори та 16 кандидатів наук під керівництвом Данилова.

З лютого 2013 року кафедру очолив доктор хімічних наук, професор Веліченко О. Б.

Основний науковим напрямком його робіт є фундаментальні і прикладні аспекти електродних процесів, що перебігають в умовах адсорбції органічних речовин, зміни структури та складу багатофазового приелектродного шару.

Є автором 435 наукових публікацій.

Зареєстровано 51 патент.

Як педагог підготував 5 докторів наук.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Хімічний дизайн наноструктурованих матеріалів | Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки. www.kdpu-nt.gov.ua. Архів оригіналу за 24 жовтня 2020. Процитовано 12 лютого 2021.
  2. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №110/2019. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 12 лютого 2021.

Джерела[ред. | ред. код]