Дайр-ез-Заур (провінція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Провінція Дайр-ез-Заур
араб. مُحافظة دير الزور
Muḥāfaẓat Dayr az-Zawr
center Дайр-ез-Заур (провінція)
 
Країна Сирія Сирія
Часовий пояс UTC+2
(вліткуUTC+3)
Адміністративний центр Дайр-ез-Заур
Кількість районів 3
Площа 33 060 км²
Населення 1 202 000 ос.
Густота населення 36,4 ос./км²
ISO 3166 код SY-DY
Мапа

Провінція (мухафаза) Дайр-ез-Заур (араб. مُحافظة دير الزور‎) — одна з 14 провінцій Сирії. Розташована на сході країни.

Географія[ред. | ред. код]

На північному сході межує з мухафазою Хасеке, на північному заході з мухафазою Ракка, на південному заході з мінтакою Хомс, на сході та південному сході з Іраком. З північного заходу на південний схід провніцію перетинає річка Євфрат — головна водна артерія країни.

Історія[ред. | ред. код]

Громадянська війна в Сирії[ред. | ред. код]

Численні конфлікти сирійської громадянської війни безпосередньо стосувалися мухафази Дайр-ез-Заур. Адже її економічний потенціал, зокрема наявність в її надрах вуглеводнів спричиняє до постійних зазіхань різнихсторін конфлікту на ці родовища.

2018 рік[ред. | ред. код]

На східному театрі війни (до якого відноситься мухафаза) панувало відносне затишшя, яке склалося внаслідок перегрупування сил та зміни стратегії. Адже після захоплення Дайр-ез-Заур, проурядові війська майже без бою отримали решту території на захід від Євфрату, оскільки рештки ІДІЛу перегрупувалися ближче до кордону з Іраком (в зоні впливу курдсько-американської коаліції). Але після того, як наприкінці 2017 року російська компанія «Європоліс», пов'язана з російським олігархом Євгенієм Пригожиним, що фінансує «ЧВК Вагнера», уклала договір з владою в Дамаску про те, що найманці будуть звільняти території, в яких надалі ця компанія отримає частку в нафтових родовищах, у сенсі їх подальшої експлуатації — цей військово-етнічний конфлікт силкується перетворитися на приватну економічно-військову кампанію[1]. Прикладом таких приватно-анархічних дій став Бій під Хішамом: 6-годинна взірцева контратака американсько-курдської коаліції супроти найманців, яка відбулася 8 лютого 2018 року й стала переломним моментом на східному фронті. Відтак від масштабних бойових дій, на цій ділянці фронту опоненти перейшли до локальних сутичок: Контрвипади 29-30 квітня, Знищення батареї в Меядині, Наступ на Пальміру (з пустелі)

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Своєю чергою, мухафаза Дайр-ез-Заур складається з кількох адміністративних одиниць третього рівня — 3 мінтаки (громади або общини):

Мінтаки мухафази Дайр-ез-Заур
Код Назва Площа Населення
SY130002 мінтака Абу-Кемаль (mantiqah Abu Kamal) 6807,01 km² 265 142
SY090001 мінтака Дайр-ез-Заур (mantiqah Deir-ez-Zor) 14 389,6 km² 492 443
SY090003 мінтака Меядін (mantiqah al Mayadin) 3954,98 km² 247 171

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Міністр економіки Сирії Мохаммад Самір Халіль на Петербурзькому міжнародному економічному форумі розповів про процес відновлення країни "Наша співпраця з російськими компаніями в цій галузі проходить в двох напрямках: по-перше, розвиток нафтогазової галузі за допомогою відкриття нових родовищ, по-друге - відновлення пошкоджених родовищ. Російські компанії вже почали над цим працювати". Архів оригіналу за 29 травня 2018. Процитовано 30 травня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]