Джон Корільяно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Корільяно
John Corigliano
англ. John Corigliano
Основна інформація
Дата народження 16 лютого 1938(1938-02-16) (86 років)
Місце народження Нью-Йорк, США
Роки активності з 1959 року
Громадянство США США
Професія композитор, педагог
Освіта Колумбійський університет, Мангеттенська школа музики і Midwood High Schoold
Відомі учні Deolus W. Husbandd
Інструменти фортепіано
Жанри класична музика[1], симфонічна музика[2], концерт[2], камерна музика[2], опера[2] і музика до фільму[2]
Заклад Міський університет Нью-Йорка, Нью-Йоркський університет і Джульярдська школа[1]
Нагороди
johncorigliano.com

Джон Корільяно (англ. John Corigliano, нар. 16 лютого 1938, Нью-Йорк, США) — американський композитор, музичний педагог. Він створив більше сотні музичних творів, що дало йому можливість отримати Пулітцерівську премію, п'ять премій Греммі, премію Гровемаєра[en] та премію «Оскар». Він є відомим професором музики в коледжі Леман і центром аспірантури[en] Міського університету Нью-Йорка та факультету композиції в Джульярдській школі.

Біографія[ред. | ред. код]

Джон Корільяно народився в сім’ї Джона Корільяно-старшого, який був першим скрипалем та концертмейстером оркестру Нью-Йоркської філармонії, та піаністки Рози Бузен. Формальну освіту здобував у класі композиції композитора та оперного диригента Отто Люнінга в Колумбійському коледжі, який закінчив з відзнакою, і в Мангеттенській школі музики.[3] Перш ніж стати визнаним композитором, він працював помічником Леонарда Бернштайна з організації концертів молодих талантів та організатором виступів таких музикантів, як Андре Ваттс[en].

Твори[ред. | ред. код]

Більшу частину своїх творів Корільяно написав для симфонічного оркестру. Крім симфоній він компонував також менші твори для струнних квартетів та духових оркестрів, твори для кларнета, флейти, скрипки, гобоя та фортепіано. Він створює музику для кіно, також написав оперу «Привиди Версаля»[en].

У 1964 році його соната для скрипки та фортепіано (1963) перемогла у конкурсі камерної музики на Фестивалі двох світів[it] у Сполето, Італія. 1991 року він отримав премію Громаєра[en] за симфонію № 1, натхненну боротьбою проти СНІДу. 2001 року Пулітцерівською премією була выдзначена його симфонія No2.

Записи творів Корільяно випустили фірми Sony, RCA, BMG, Telarc, Erato, Ondine, New World, CRI, Naxos.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]