Джулія Кемерон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джулія Кемерон
англ. Julia Cameron
Народилася 4 березня 1948(1948-03-04) (76 років)
Іллінойс, США
Громадянство США США
Національність американка
Діяльність журналіст, письменник, педагог, драматург, режисер
Сфера роботи публіцистика[1], creative thinkingd[1][1], творче та професійне письмоd[1] і мистецтво[1]
Alma mater Фордгемський університет і старша школа Лібертівіллаd
Мова творів англійська
Жанр роман, поезія, п'єса, есе, літературна критика
У шлюбі з Мартін Скорсезе
Діти Domenica Cameron-Scorsesed
Сайт: juliacameronlive.com

Джулія Кемерон (англ. Julia Cameron; 4 березня 1948, Іллінойс, США) — американська викладачка, письменниця, художниця, журналістка, поетеса, драматург, режисер. Найбільш відома як авторка кількох бестселерів, присвячених розвиткові творчих здібностей людини, серед яких «Шлях митця», «Право писати».

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася і виросла у передмісті Чикаго, Лібертвіллі. Навчалася в Джорджтаунському університеті, згодом перейшла до Фордхемського університету. Журналістську кар'єру розпочала в газеті Washington Post, згодом перейшла до журналу Rolling Stone. Під час одного з інтерв'ю для Rolling Stone познайомилася з кінорежисером Мартіном Скорсезе. Вони одружилися 1976 року. Спільно з чоловіком Кемерон працювала над трьома кінофільмами, опановуючи професію кінорежисера. За рік пара розлучилася.

Певний час Кемерон страждала на алкоголізм і наркоманію, про що розповіла в мемуарах Floor Sample. У 1978 році, дійшовши до критичної межі, коли більше не могла поєднувати випивку й письменницьку діяльність, Кемерон змогла відмовитися від алкоголю й наркотиків і почала викладати курси «розблокування» творчих здібностей. 1992 року випустила так званий самовчитель «Шлях митця», що вчить методики «розблокування» творчих здібностей й вивільнення творчої енергії. Книжка являє собою практичний курс, розрахований на 12 тижнів щоденних занять, що допоможе митцю-початківцю розгледіти і розбудити в собі нові, несподівані таланти, приспані скептицизмом, насмішками, некомпетентною критикою та різними комплексами[2].

Викладала в Смітсонівському інституті, Інституті Есален, New York Open Center та ін. У 2008 році в New York Open Center викладала курс «Право писати» за назвою її однойменного бестселера 1998 року.

Зараз живе у Нью-Мексико.

Українські переклади[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Czech National Authority Database
  2. Шлях митця. Духовна дорога до примноження творчості. Видавництво Старого Лева. Архів оригіналу за 15 січня 2019. Процитовано 26 травня 2017.