Джі-фанк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джі-фанк
Стилістичні походження
Походження
початок 1990-х,
Типові інструменти
синтезатор
Піджанри
G-punk[1][2]

Джі-Фанк (англ. G-Funk, скор. від gangsta-funk) — це стиль хіп-хопу Західного узбережжя, що виник на початку 1990-х років під сильним впливом фанк-звучання 70-х таких виконавців, як Parliament-Funkadelic[3].

Характеристика[ред. | ред. код]

Джі-фанк (який використовує фанк зі штучно зміненим темпом) включає багаторівневі і мелодійні синтезатори, повільні гіпнотичні груви, глибокий бас, фоновий жіночий вокал, широке семплювання мелодій P-Funk і провідну частину синтезатора пилкоподібної хвилі високого порту.

Ліричний зміст базується на формації гангста-репу і може торкатися теми наркотиків, любові до міста, сцену якого представляє виконавець та любов до друзів та складатися з розслаблюючих слів. Іноді лірика, як і в хіп-хопі Західного узбережжя взагалі, може містити елементи політичного хіп-хопу, усвідомленого хіп-хопу та хороркору. Також часто може задіятися невиразний «ледачий» або «плавний» спосіб читання репу, щоб прояснити слова і залишатися в ритмічній каденції. Іноді джі-фанк звук запозичується виконавцями з інших напрямів. Наприклад, таке помітно у Geto Boys, що виконують південний хіп-хоп, і у Bone Thugs-n-Harmony, творчість яких пов'язана з мідвест-репом.

На відміну від інших більш ранніх хіп-хоп груп, які також використовували фанк-семпли, такі як EPMD і The Bomb Squad, джі-фанк використовує менше прямих семплів у піснях[4]. Музичний теоретик Адам Кримс описав джі-фанк як «стиль хіп-хопу Західного узбережжя, музичні треки якого мають тенденцію використовувати „живі“ інструменти, важкі баси та клавішні, з мінімальним (а іноді й без) семплюванням та частими умовними гармонічними прогресіями»[5]. Dr. Dre, один із засновників джі-фанку, зазвичай використовує живі інструменти для відтворення оригінальних музичних семплів. Це дало йому змогу створити своє власне звучання, а не копії оригінальних композицій[6].

Джі-фанк набув великої популярності в хіп-хопі в період 1990-х років. Цей стиль зародився в окрузі Лос-Анджелес, але утворився від іншого більш раннього піднапрямку, що виник у районі затоки Сан-Франциско, в середині-кінці 1980-х років, яке називалося як Mobb Music. Першими виконавцями мобу стали такі репери, як E-40 та Too $hort. У цей час Too $hort експериментував із зациклюванням звуків із класичних композицій P-Funk поверх важких басів. На відміну від мобу з Північної Каліфорнії, джі-фанк з Південної Каліфорнії використав більше синтезаторів портаменто та менше «живих» інструментів. Лінива, і дещо протяжна читка Too $hort також дуже вплинула на пізніших реперів джі-фанка, таких як Snoop Dogg[7].

Історія стилю та його витоки[ред. | ред. код]

Виникнення стилю[ред. | ред. код]

Першими хіп-хоп треками з дещо подібним до цього стилю звучанням є сингли виконавця The D.O.C. «It's Funky Enough» та «The Formula»[8][9] 1989 року, спродюсовані Dr. Dre. Перший сингл став відносним хітом для жанру, досягнувши 12-го місця у чарті Hot R&B/Hip-Hop Songs[10]. Однак ці сингли все ж таки не відносяться до джі-фанку, оскільки біти в них засновані здебільшого на прямих фанк семплах. Dr. Dre часто розглядається слухачами як творець джи-фанк звуку[11][12], але насправді найпершим треком з повноцінним джі-фанк звучанням є «Murder Rap» від гурту Above The Law, який також увійшов до їхнього дебютного альбому Livin 'Like Hustlers 1990 року. Альбом, як і сам сингл, був здебільшого спродюсований учасниками групи, особливо Cold187um та Go Mack, і саме вони є засновниками цього стилю[13]. У 1991 році гуртом N.W.A. також був випущений альбом <i>Niggaz4Life</i>, деякі треки в якому відповідали ранньому джі-фанк звучанню[14]. Альбом посів перше місце у чарті Billboard 200[15] і друге місце у чарті Top R&B/Hip-Hop albums[16]. У тому ж році дис Ice Cube, який пішов з гурту, до самих N.W.A. «No Vaseline», був виконаний у цьому стилі[16]. Назва джі-фанку була дана продюсером Laylow з Lawhouse Production.

У мейнстрімі[ред. | ред. код]

1992 рік став роком прориву для джі-фанка. Dr. Dre випустив свій дебютний альбом The Chronic, який отримав величезний успіх. У нього увійшли три сингли, які увійшли в топ 40: «Nuthin 'but a' G' Thang», «Fuck Wit Dre Day», який є диссом на Eazy-E, і «Let Me Ride»[17]. Він також досяг 3-го місця у чарті Billboard 200[18] та 1-го місця у чарті Top R&B/Hip-Hop Albums[18]. Альбом був зрештою сертифікований RIAA тричі платиновим у 1993 році за продаж трьох мільйонів копій[19]. Альбом також був обраний Бібліотекою Конгресу для збереження в Національному реєстрі звукозапису як «культурно, історично чи естетично значущий»[20]. Хоча джі-фанк з'явився і раніше, вихід The Chronic часто помилково вважають початком існування цього стилю[21][12].

У тому ж році було випущено багато успішних пісень та альбомів. Пісні Ice Cube «It Was a Good Day» та «Check Yo Self» увійшли до топ-10, зайнявши 15-те та 20-те місця відповідно[22]. Обидві пісні були сертифіковані як мінімум на золото[19]. «It Was A Good Day» зазвичай займає перше місце в списках кращих композицій у стилі, вважаючись «одним з кращих джі-фанк треків, будь-коли створених»[23][24]. У 1993 році Snoop Dogg випустив свій дебютний альбом Doggystyle, який дебютував під номером 1 у Billboard 200[25] і містив хіти «Gin and Juice» та «What's My Name?». Обидві пісні досягли 8-го місця в Billboard Hot 100[26]. Альбом був сертифікований чотириразово платиновим, і обидва сингли були сертифіковані золотими[19]. Eazy-E випустив джі-фанк альбом It's On (Dr. Dre) 187um Killa[27], який посів 5-те місце в Billboard 200[28] і містив хіт «Real Muthaphuckkin G's», що досяг 42-го місця в чарті[29], який був зроблений як відповідь на дис Dr. Dre «Fuck Wit Dre Day»[30].

Популярність джі-фанку зросла ще більше в 1994 році, особливо через пісню Warren G «Regulate» яка була включена в саундтрек до фільму «Над кільцем». Сінгл увійшов до топ-10 та посів 2-ге місце[31]. Його альбом Regulate…G Funk Era, який також містив цю пісню і ще один хіт «This D.J.», потрапив у десятку кращих альбомів 1994 року і посів 2-ге місце в Billboard 200[32]. Популярний репер MC Hammer змінив у своїй музиці танцювальний стиль на гангстерський і вибрав і звучання джі-фанка у своєму альбомі The Funky Headhunter[33][34], який містив сингл «Pumps and a Bump», що досяг 26-го місця у чартах[35]. Джі-фанк гурт Thug Life за участю 2Pac випустив свій перший і єдиний альбом Thug Life: Volume 1. Він досяг 42-го місця в Billboard 200[36]. В альбомі був один хіт-сингл «Cradle to the Grave». Він потрапив у чарти Hot R&B/Hip-Hop Songs і Hot Rap Songs, зайнявши в них 91-ше та 25-те місця відповідно[37][38].

У 1995 році 2Pac випустив альбом Me Against the World. Альбом досяг першого місця в Billboard 200[39] і був сертифікований двічі платиновим[19]. Пізніше того ж року[40] він випустив пісню, що стала класикою джі-фанка — «California Love»[24]. Вона була на стороні А в синглу «How Do U Want It». Пісня посіла 1-ше місце у Billboard Hot 100[41]. У 1994 році Coolio випустив свій дебютний альбом It Takes a Thief[42]. У нього увійшов хіт «Fantastic Voyage», що потрапив на десяту сходинку в чартах[43].

У 1996 році тріо Westside Connection, що складається з Ice Cube, WC і Mack 10, випустило альбом Bow Down, який був сертифікований RIAA як платиновий у 1997 році[19]. 2Pac випустив легендарний альбом All Eyez on Me, звук у якому був описаний критиками як «пишний джі-фанк» і має «комерційний джі-фанк-блиск»[44][14].

Warren G в 1997 році випустив свій другий альбом Take a Look Over Your Shoulder, який посів 11-те місце в Billboard 200[32]. У ньому було два сингли: кавер на I Shot the Sheriff, що зайняв 40-й рядок у чарті, і «Smokin' Me Out».[31]

Іншими реперами, що відзначилися в стилі джі-фанк, є XL Middleton[en], Bone Thugs-n-Harmony, Kurupt, Daz Dillinger, Tha Dogg Pound, Nate Dogg, Mac Dre[en], Spice 1, South Central Cartel, Havoc &'[en] Prede, BG Knocc Out & Dresta[en], Rappin '4-Tay та багато інших.

Сучасний джи-фанк, вплив стилю[ред. | ред. код]

У наші дні в хіп-хопі Західного узбережжя джі-фанк, як і споріднений з ним хайфі, є андеграунд піднапрямком. Серед сучасних альбомів, що містять треки в цьому стилі, виділяються, наприклад, To Pimp A Butterfly Кендріка Ламара, Still Brazy від YG, Blank Face LP і CrasH Talk від ScHoolboy Q, Victory Lap від Nipsey Hussle, Hell Can Wait і Big Fish Theory від Вінса Стейплса. У ранньому альбомі Кендріка Ламара Good Kid, M.A.A.D City є елементи цього звучання[45]. Також варто відзначити таких виконавців, як G Perico та Buddy. Джі-фанк також, що, можливо, дивно, справив певний вплив на розвиток сучасного християнського хіп-хопу та госпел-репу. Наприклад, альбоми християнських груп Gospel Gangstaz[en], God's Original Gangstas і The CMC's, які мали відносно великий успіх, містять джі-фанк звучання.

Незважаючи на те, що жанр з'явився в США, друге дихання він придбав у Японії, де джі-фанк користується великою популярністю в середовищі хіп-хоп. Серед японських артистів виділяються DS455, DJ Go та TWO-J.

Див. також[ред. | ред. код]

  • Гангста-реп
  • Золота ера хіп-хопу
  • Категорія: Джи-фанк-виконавці

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 липня 2012. Процитовано 24 лютого 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 липня 2012. Процитовано 7 лютого 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Hunter, Christopher. WARREN G IS RELEASING A DOCUMENTARY ON THE HISTORY OF G-FUNK. XXL. Архів оригіналу за 14 лютого 2022. Процитовано 24 лютого 2022.
  4. Ethan Brown. " [Unlike] popular hip-hop producers like the Bomb Squad, Dre instead utilized a single sample to drive a song." // Queens reigns supreme : Fat Cat, 50 Cent and the rise of the hip-hop hustler. — New York : Anchor Books, 2005. — 294 с. — ISBN 978-1-4000-9523-0.
  5. Adam Krims, Krims A. [1] — Cambridge University Press, 2000-04-24. — 236 с. — ISBN 978-0-521-63447-2. Архівовано з джерела 24 лютого 2022
  6. Facebook, Twitter, Show more sharing options, Facebook, Twitter, LinkedIn (23 вересня 2007). THE DR.'S ALWAYS IN. Los Angeles Times (амер.). Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 12 вересня 2020.
  7. Mickey Hess. [2] — ABC-CLIO, 2009-11. — 817 с. — ISBN 978-0-313-34321-6. Архівовано з джерела 24 лютого 2022
  8. Trent FitzgeraldPublished: June 30, 2018. 'Nuthin' But a 'G' Thang, Baby: Watch 'G Funk' Official Trailer. The Boombox (англ.). Архів оригіналу за 11 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  9. The 200 Best Albums of the 1980s - Page 4. Pitchfork (англ.). Архів оригіналу за 15 серпня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  10. The D.O.C. Billboard. Архів оригіналу за 15 липня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  11. Dr. Dre | Biography & History. AllMusic (англ.). Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  12. а б G-Funk Music Genre Overview. AllMusic (англ.). Архів оригіналу за 20 жовтня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  13. G-Funk. Hip Hop Music History (амер.). 8 червня 2019. Архів оригіналу за 16 травня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  14. а б HipHopDX- https://hiphopdx.com. HipHopDX. HipHopDX. Архів оригіналу за 27 липня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  15. N.W.A. Billboard. Архів оригіналу за 11 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  16. а б N.W.A. Billboard. Архів оригіналу за 11 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  17. Dr. Dre. Billboard. Архів оригіналу за 17 грудня 2019. Процитовано 27 липня 2021.
  18. а б Dr. Dre. Billboard. Архів оригіналу за 17 грудня 2019. Процитовано 27 липня 2021.
  19. а б в г д Gold & Platinum. RIAA (амер.). Архів оригіналу за 13 листопада 2020. Процитовано 27 липня 2021.
  20. National Recording Registry Class Produces Ultimate 'Stay at Home' Playlist. Library of Congress, Washington, D.C. 20540 USA. Архів оригіналу за 19 липня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  21. Dr. Dre | Biography, Albums, Streaming Links. AllMusic (англ.). Архів оригіналу за 24 липня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  22. Ice Cube. Billboard. Архів оригіналу за 11 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  23. Ice Cube has launched a charity clothing range to support autism. Fact Magazine (амер.). 2 березня 2017. Архів оригіналу за 3 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  24. а б The 30 best G-Funk tracks of all time. Fact Magazine (амер.). 26 липня 2016. Архів оригіналу за 3 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  25. Snoop Dogg. Billboard. Архів оригіналу за 30 серпня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  26. Snoop Dogg. Billboard. Архів оригіналу за 3 вересня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  27. It's On (Dr. Dre) 187um Killa - Eazy-E | Songs, Reviews, Credits | AllMusic (англ.). Архів оригіналу за 11 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  28. Eazy-E. Billboard. Архів оригіналу за 11 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  29. The Hot 100 Chart. Billboard. Архів оригіналу за 23 травня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  30. Sacha Jenkins, Elliott Wilson, Jeff Mao, Gabe Alvarez, Brent Rollins. [3] — St. Martin's Publishing Group, 2014-03-25. — 355 с. — ISBN 978-1-4668-6697-3. Архівовано з джерела 25 лютого 2022
  31. а б Warren G. Billboard. Архів оригіналу за 8 березня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  32. а б Warren G. Billboard. Архів оригіналу за 28 січня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  33. Vibe Media Group. [4] — Vibe Media Group, 1994-04. — 116 с. Архівовано з джерела 27 липня 2021
  34. Steve 'Flash' Juon. Hammer :: The Funky Headhunter – RapReviews (амер.). Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  35. M.C. Hammer. Billboard. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  36. Thug Life. Billboard. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  37. Thug Life. Billboard. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  38. Thug Life. Billboard. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  39. 2Pac. Billboard. Архів оригіналу за 26 вересня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  40. Sha Be Allah (3 грудня 2015). The Source |Today In Hip Hop History: Tupac's «California Love» Featuring Dr. Dre Turns 20. The Source (амер.). Архів оригіналу за 10 квітня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  41. 2Pac. Billboard. Процитовано 27 липня 2021.
  42. Coolio. Billboard. Процитовано 27 липня 2021.
  43. Coolio. Billboard. Процитовано 27 липня 2021.
  44. The Best Tupac Songs. Complex (англ.). Процитовано 27 липня 2021.
  45. The Story Behind Kendrick Lamar's 'good kid m.A.A.d city'. Highsnobiety (амер.). 26 жовтня 2016. Процитовано 13 вересня 2020.