Донець Соломія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соломія Донець
Померла 1649(1649)
Заслав, Річ Посполита
Національність українка
Діяльність військовослужбовиця
Учасник Битва під Пилявцями і Битва під Заславом 1649
Брати, сестри Донець Іван Степанович

Соломія Доне́ць (також Солоха Донцівна, ?—1649) — активна учасниця Визвольної війни українського народу[1]. Учасниця Битви під Пилявцями, та Битви під Заславом. Сестра козацького полковника Івана Донця.

Дані про Соломію суперечні, її вважали за особисту відьму Богдана Хмельницького, що захищала від ворожби гетьмана, та віщувала йому майбутнє. Відомості про неї належать Самуелю Твардовському, та Мартину Кучваревичу.

У 1649 році під час Битви під Заславом її було захоплено у полон, і після тортур страчено.

Родинні зв’язки[ред. | ред. код]

Соломія Донець була сестрою козацького полковника Івана Донця, шурином якого був відомий український та донський козацький отаман Олекса Хромий (Лесько Черкашенин), сам Олексій Хромий був названим братом донського отамана Степана Разіна.

Місце народження Соломії невідомо, але Іван Донець та Олексій Хромий походили з Полтавського козацького полку (перший з Книшівки, другий з Опішні).

Також деякі письменники (такі як Гумілевський Д. Г. (Філарет)) висловлювали думку, що Іван Донець та Григорій Донець могли бути родичами[2].

У літературі[ред. | ред. код]

Соломія Донець стає прообразом для персонажу «відьмі Горпини» з Чортового Яру, роману Генрика Сенкевича «Вогнем і мечем». У однойменній стрічці Єжи Гоффмана «Вогнем і мечем» (1999), роль Горпини виконала Руслана Писанка.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Крип’якевич І., Гнатевич Б., Стефанів З. та ін. Історія Українського війська/Упорядник Б.З. Якимович —4-те вид. — тип. Львів «Світ» , 1993. — С. 209. — 712 с. — ISBN 5-7707-4256-9
  2. Григорій Єрофійович Донець — полковник Харківського та Ізюмського полку, засновник слобідського старшинського роду Донців-Захаржевських. Другу частину прізвища «Захаржевські», було добавлено вже пізніше. Сам Григорій Єрофійович вказувався в XVII сторіччі просто як «Донець».

Джерела та література[ред. | ред. код]