Древняк смугастий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Древняк смугастий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Дятлоподібні (Piciformes)
Родина: Дятлові (Picidae)
Рід: Древняк (Blythipicus)
Вид: Древняк смугастий
Blythipicus pyrrhotis
(Hodgson, 1837)
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Picus pyrrhotis
Посилання
Вікісховище: Blythipicus pyrrhotis
Віківиди: Blythipicus pyrrhotis
ITIS: 554158
МСОП: 22681546
NCBI: 301992

Древня́к смугастий[2] (Blythipicus pyrrhotis) — вид дятлоподібних птахів родини дятлових (Picidae). Мешкає в Південно-Східній Азії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 26,5-30 см, вага 126-170 г. У самців номінативного підвиду лоб, обличчя, підборіддя і горло світло-рудувато-охристі, скроні більш темні, поцятковані темними смугами. Верхня частина голови, короткий чуб і потилиця темно-коричневі, поцятковані рудувато-коричневими або охристими смугами. Шия з боків яскраво-червона. Верхня частина тіла темно-рудувато-коричнева, поцятковані чорнуватими смугами. Нижня частина тіла рівноміно темно-коричнева з рудувато-коричневим відтінком, особливо на животі і боках. Нижні покривні пера крил і хвоста темно-рудувато-коричневі, поцятковані чорними смугами. Райдужки червонувато-карі. Дзьоб довгий, прямий, долотоподібний, блідо-жовтий або зеленувато-жовтий, біля основи сіро-зеленуватий. Лапи сірувато-чорні. У самиць дзьоб коротший, ніж у самців, а червоні плями на шиї у них відсутні.

Представники підвиду B. p. sinensis мають світліше забарвлення, ніж представники номінативного підвиду, груди у них поцятковані вузькими світло-охристими смугами, а смуги на верхній частині тіла у них більш рудувато-коричневі. У представників підвиду B. p. annamensis нижня частина тіла більш темна, ніж у B. p. sinensis, майже чорна, позбавлена смуг, а верхня частина тіла набагато більш рудувато-коричнева. червоні плями на голові у них менші, ніж у представників номінативного підвиду. Представники підвиду B. p. hainanus вирізняються невеликими розмірами і коротшим дзьобом. Нижня частина тіла у них менш чорнувата і більш коричнева. Представники підвиду B. p. cameroni мають темне забарвлення, як у представників підвиду B. p. annamensis, однак червоні плями на голові у них ще менші.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють п'ять підвидів:[3]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Смугасті древняки мешкають в Індії, Непалі, Бутані, Бангладеш, М'янмі, Китаї, Таїланді, Лаосі, В'єтнамі, Камбоджі і Малайзії. Вони живуть у вологих гірських і рівнинних тропічних лісах з густим підліском. Зустрічаються поодинці або парами, переважно в горбистих і гірських районах, на висоті від 600 до 2200 м над рівнем моря, в Непалі на висоті від 1600 до 2500 м над рівнем моря, в М'янмі місцями на висоті 2750 м над рівнем моря. Живляться термітами, мурахами, личинками жуків та інших комах, іноді ягодами. Шукають їжу серед гнилої деревини, в нижньому і середньому ярусах лісу. Сезон розмноження у смугастих древняків триває з травня по червень, іноді починаючи з січня. Гніздяться в дуплах дерев, на висоті 1-4 м над землею. В кладці 2-3 яйця. іноді 4 яйця. Насиджують і доглядають зі пташенятами і самиці, і самці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Blythipicus pyrrhotis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 14 лютого 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Woodpeckers. IOC World Bird List Version 13.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 14 лютого 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hans Winkler, David A. Christie and David Nurney: Woodpeckers. A Guide to the Woodpeckers, Piculets and Wrynecks of the World. Pica Press, Robertsbridge 1995, ISBN 0-395-72043-5, S. 72–73, 230–231.