Дівчина з перловою сережкою (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дівчина з перловою сережкою
Ґрунтується на Дівчина з перловою сережкою
Похідна робота Дівчина з перлинною сережкою і Girl with a Pearl Earringd
Головний предмет твору малярство
Жанр історичний роман
Видання або переклади La Jeune Fille à la perled
Автор Трейсі Шевальє
Видавець HarperCollins і Duttond
Країна походження  США
Мова твору або назви британська англійська
Дата публікації 1999
Події відбуваються Золота доба Нідерландів
Події розгортаються в місцевості Делфт
Персонажі Ян Вермер, Maria Thinsd, Пітер ван Руйвен і Антоні ван Левенгук

«Дівчина з перловою сережкою» — роман американської письменниці Трейсі Шевальє, що вийшов 1999 року.

Передісторія створення книги[ред. | ред. код]

На створення роману Трейсі Шевальє надихнула плакат з картиною «Дівчина з перловою сережкою» Йоганнеса Вермера. Вона купила плакат у дев'ятнадцять років, і протягом шістнадцяти років він висів всюди, де вона жила.

Шевальє зазначила, що «неоднозначний вираз» обличчя дівчини залишив на ній незабутнє враження. Вона описує вираз дівчини як «багато протиріч: невинне, але пережите, радісне, але сльозливе, сповнене туги і все ж сповнене втрат». Вона почала думати про «історію, що стоїть за цим поглядом», уявляючи, що вона спрямована на художника.

Перед написанням книги Шевальє проводила детальне дослідження тематики, читала історію того періоду, вивчала картин Вермеєра та його однолітків і прожила декілька днів у Делфті.

Книгу було написано за вісім місяців, поки авторка була вагітна[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

У 1664 році шістнадцятирічна Ґріт змушена покинути свій сімейний дім у Делфті після того, як її батько осліп у результаті нещасного випадку.

Її батько є членом гільдії художників, тож для неї знайшли роботу покоївки в домі художника Йоганнеса Вермера. Ґріт два роки живе у своїх роботодавців і лише інколи по неділях відвідує будинок батьків. В перші місяці її роботи у Вермеєрів в дівчину закохуться Пітер, син сімейного м'ясника. Вона була строго вихована і спочатку не вітає цього, але терпить його інтерес, тому що це вигідно її збіднілим батькам.

Ґріт все більше захоплюється картинами Вермера. Вермер виявляє, що Ґріт подобаться мистецтво, і таємно просить її виконувати доручення та виконувати для нього завдання, наприклад змішувати та розтирати кольори для його фарб і виступати замінною моделлю. Це забирає багато її часу, і налаштовує дружину художника Катажину проти неї. Однак друг Вермера Антоні ван Левенгук попереджає Ґріт не зближуватися з художником, оскільки його більше цікавить живопис, ніж люди. Розуміючи, що це правда, Гріт залишається обережною.

Багатий, але розпусний покровитель Вермера, Пітер ван Руйвен змушує проти волі художника намалювати їх з Ґріт портет. Але зрештою Вермер приходить до компромісу: Пітер буве намальований разом із членами своєї родини, а портрет Ґріт був написани окремо та проданий замовнику. Для картини художник змушує її проколоти вуха і вдягтии перлинні сережки його дружини без її дозволу.

Через десять років, після того, як Ґріт вийшла заміж за Пітера й стала матір’ю його дітей та, після смерті Вермеєра, її знову кличуть у дім художника.Там Ґріт дізнається, що Вермер попросив повісити її картину в кімнаті, коли він помре. Крім того, незважаючи на те, що сім’я тепер бідніша, у заповіті Вермера міститься прохання про те, щоб Гріт отримала перлинні сережки у спадок. Проте Ґріт розуміє, що вона не може носити їх через свій соціальний статус та вирішує віддати сережки в ломбард і заплатити борг чоловіка.

Українське видання[ред. | ред. код]

  • Наклад — 3000.
  • Книга має 256 сторінок.
  • Жанр — Історичний любовний роман, Історична література.

Екранізації[ред. | ред. код]

2003 року за романом був знятий однойменний фільм «Дівчина з перловою сережкою».

Література[ред. | ред. код]

  1. Mother of Pearl. The Observer (брит.). 28 грудня 2003. ISSN 0029-7712. Процитовано 28 квітня 2024.