Екологічний заповідник островів Ганнет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Екологічний заповідник островів Ганнет
Мала гагарка з рибою в дзьобі
Мала гагарка з рибою в дзьобі
Мала гагарка з рибою в дзьобі
Координати: 53°56′27″ пн. ш. 56°33′53″ зх. д. / 53.94083° пн. ш. 56.56472° зх. д. / 53.94083; -56.56472
Країна  Канада
Розташування Ньюфаундленд і Лабрадор
Водні об'єкти Море Лабрадор
Площа 22
Засновано 1964
Вебсторінка gov.nl.ca/ecc/natural-areas/wer/r-gie/
Екологічний заповідник островів Ганнет. Карта розташування: Канада
Екологічний заповідник островів Ганнет
Екологічний заповідник островів Ганнет (Канада)
Мапа

CMNS: Екологічний заповідник островів Ганнет у Вікісховищі

Екологічний заповідник островів Ганнетприродний заповідник, розташований біля південно-східного узбережжя Лабрадору в канадській провінції Ньюфаундленд і Лабрадор. Заснований у 1964 році[1]. Сучасний статус заповідна територія отримала в 1983 році[1].

Географія[ред. | ред. код]

Природоохоронна територія охоплює острів Ганнет та кілька сусідніх островів загальною площею 2 км², а також 20 км² навколишньої акваторії Лабрадорського моря. Архіпелаг лежить в 16,4 км на схід від узбережжя півострова Лабрадор. Найближчим містом до заповідника є Картрайт, розташований в 40 км на південний захід. Доступ до заповідної території дозволений лише для науковців[1].

Фауна[ред. | ред. код]

Острови Ганнет є домом для найбільшої в Північній Америці гніздової колонії малих гагарок (Alca torda), яка нараховує близько 10 000 гніздових пар, та для третьої за величиною гніздової колонії атлантичних іпаток (Fratercula arctica) у Північній Америці, яка нараховує понад 38 000 гніздових пар. Також на архіпелазі гніздяться 36 000 гніздових пар тонкодзьобих кайр (Uria aalge) та 1900 гніздових пар товстодзьобих кайр (Uria lomvia). Серед інших птахів, що гніздяться на островах Ганнет, слід відзначити трипалих мартинів (Rissa tridactyla), морських мартинів (Larus marinus) і кочівних буревісників (Fulmarus glacialis). Крім того, влітку острови є відправною точкою для багатьох каменярок (Histrionicus histrionicus), які готуються до міграції на південь. За іронією, атлантичні сули (англ. Northern gannet) не гніздяться на островах. Головний острів та весь архіпелаг названі на честь британського віськового корабля Gannet[en][1][2].

Флора[ред. | ред. код]

Острови Ганнет є частиною екорегіону прибережних пустищ Лабрадору. У внутрішніх частинах островів переважає тундрова рослинність. Тут ростуть осоки, невисокі чагарники з родини вересових, а також характерні для тундри трави[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Gannet Islands Ecological Reserve. Government of Newfoundland and Labrador, Fisheries and Land Resources. Процитовано 22 квітня 2024.
  2. IBA Site Listing. www.ibacanada.org. Процитовано 22 квітня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]