Ефект Алчіана-Аллена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ефект Алчіана–Аллена (англ. Alchian–Allen effect) — економічний феномен, що був описаний в книзі «Університетська економіка» (англ. University Economics), Арменом Алчіаном і Вільямом Алленом в 1964 році. Його суть полягає в тому, що якщо для двох товарів замінників, різного сорту — високого і низького, але одного і того ж продукту, ціна на фіксовану кількість товару збільшується одночасно (наприклад транспортні витрати, податки) обсяг споживання продукту вищої якості змінюється істотніше. Це відбувається через те, що збільшення ціни на одиницю товару зменшує відносну ціну високоякісного товару.

Прикладні прояви ефекту[ред. | ред. код]

Наприклад, високоякісна кокосова олія коштує 4$ за 0,5 кг, а низькоякісна — 2$ за 0,5 кг. Тут ми бачимо, що високоякісна продукція коштує дорожче, ніж низькоякісна. Тепер додаємо вартість доставки, це приблизно 1$ за 0.5 кг. Дійсні фактичні ціни на даний момент складуть 5$ і 3$ за 0,5 кг; високоякісна олія тепер коштує всього в 1,6 рази дорожче, ніж низькоякісна олія, тому це може повливати на вибір немісцевого споживача обирати високоякісну продукцію високої і низької якості, ніж місцевого покупця кокосової олії.
Інший приклад: ефект був вивчений стосовно наркотиків, і було доведено, що вміст активних речовин в марихуані збільшується у відповідь на збільшення бюджетів правоохоронних органів, аналогічний ефект збільшення міцності алкоголю був помічений під час сухого закону в США[1]. Цей ефект називають «залізним законом» або «кардинальним правилом» заборон.[2]

Прояви ефекту у вітчизняній економіці[ред. | ред. код]

Цей ефект також проявив себе і в Україні. Було доведено, що споживання сигарет збільшувалось разом із зростанням цін на них[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Thronton, Mark (1991). The Economics of Prohibition. Mises Institute (англ.). Salt Lake City, UT. Архів оригіналу за 15 квітня 2021.
  2. Mosher, Clayton J.; Akins, Scott (2007). Drugs and Drug Policy: The Control of Consciousness Alteration (англ.). SAGE. с. 308—309. ISBN 978-0-7619-3007-5. Архів оригіналу за 13 квітня 2021. Процитовано 13 квітня 2021.
  3. Тютюнові акцизи. Вісник. Офіційно про податки (укр.). Архів оригіналу за 13 квітня 2021.

Література[ред. | ред. код]

  • «100 великих экономистов после Кейнса» / М. Блауг ; под ред. М. А. Сторчевского ; пер.с англ. — С-Пб. : Экономическая школа, 2005. — 382 с.

Посилання[ред. | ред. код]