Неможлива трійця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Неможлива трійця (також трилема міжнародних фінансів) — гіпотеза в міжнародній економіці, яка стверджує що неможливо одночасно досягти:

Формальне обґрунтування цієї гіпотези виклали Роберт Манделл і Маркус Флемінг в моделі економіки, відкритої між декількома малими країнами.

Обґрунтування моделі[ред. | ред. код]

Неформальне обґрунтування даної моделі випливає з таких міркувань:

  1. Припустимо, що в країні існує вільний рух капіталу і держава проводить незалежну грошову політику. Вільний рух капіталу призводить до арбітражу на валютному ринку і приводить процентні ставки у відповідність зі світовими (з урахуванням ризику країни). Грошова політика, спрямована на контроль інфляції, визначає ступінь внутрішніх процентних ставок. У разі, якщо обмінний курс фіксується, арбітраж між кредитуванням/запозиченням в місцевій/іноземній валюті стає дуже ймовірним. Центральний Банк може коригувати арбітраж за рахунок валютних резервів, але в міру їх виснаження, стає зрозумілим, що курс не втримати.
  2. Припустимо, що в країні фіксується обмінний курс і проводиться незалежна грошова політика. Це означає, що Центральний Банк прив'язує курс національної валюти до іноземної. Одночасно контролюється пропозицію грошей в економіці, що дозволяє стримувати інфляцію. У підсумку, чітко визначаються внутрішні процентні ставки і відомий рух валюти. При знятті бар'єрів на рух капіталу знову виникає можливість арбітражу між кредитуванням/запозиченням у різних валютах. Центральний Банк змушений або коригувати курс валюти (де факто, відмовитися від фіксованого курсу), або проводити збільшення пропозиції грошей.
  3. Припустимо, що в країні фіксується обмінний курс і допускається вільний рух капіталу. Це означає, що іноземні інвестори можуть вільно за певним курсом купувати/продавати зобов'язання в національній грошовій одиниці, що за фактом, є аналогом грошової політики як зміна пропозиції грошей в економіці. При проведення грошової політики Центральний Банк зіткнеться з тим, що через валютний ринок і ринок капіталу інвестори будуть впливати на процентні ставки в країні, знижуючи ефективність політики Центрального Банку.

Наслідки[ред. | ред. код]

Надходження доларів, обмінюваних за фіксованим курсом на національну валюту, зміцнює реальний курс гривні. При цьому спостерігається значна інфляція. Українські громадяни виявляють, що імпортні товари і поїздки за кордон дешевшають. Іноземні туристи починають дивуватися високим внутрішнім цінам в Україні. Експортні галузі починають відчувати, що зростаючі витрати стримують експорт. Імпортери нарощують обсяги ввезення товарів в Україну. Економіка знаходиться під ризиком девальвації національної валюти.

Американський економіст Джозеф Стігліц вважає, що «Неможлива трійця» була реалізована тільки один раз в історії — в період Липневої монархії у Франції. Однак економічна система Франції того часу (1830—1848 роки) перебувала ще на доіндустріальному рівні і була зав'язана на систему фінансових спекуляцій.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]