Ешреф Едіп Ферган

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ешреф Едіп Ферган
тур. Eşref Edip Fergan
Народився 1882
Серрес, Османська імперія
Помер 15 грудня 1971(1971-12-15)
Стамбул, Туреччина
Поховання цвинтар Едірнекапиd
Країна  Османська імперія
 Туреччина
Діяльність журналіст
Alma mater юридичний факультет Стамбульського університетуd
Знання мов османська і турецька

Ешреф Едіп Ферган (1882, Серрес, Османська імперія — 15 грудня 1971, Стамбул, Туреччина) — турецький журналіст, більш відомий як видавець ісламістського журналу «Sebilürreşad».

Життєпис[ред. | ред. код]

«Sebilürreşad», 1921 рік

Народився в місті Серрес. Навчався у місцевого муфтія, який навчив його арабській мові. Також Ешреф напам'ять вивчив Коран. Потім один рік працював у суді, після чого переїхав до Стамбула. Там навчався в Стамбульському університеті і відвідував лекції в медресе. Після реформ 1908 року спільно з Ебулулою Мардіном видавав журнал «Sırat-ı Müstakim» (пізніше назву журналу було змінено на «Sebilürreşad»), у якому друкувалися Мехмет Акіф і Муса Казим[1].

Незважаючи на різноманітність друкованих у «Sebilürreşad» статей, фактично журнал був рупором ісламістів, у ньому критикували молодотурків і їх партію «Єднання і прогрес». 1916 року журнал було закрито, але після розпуску партії «Єднання і прогрес» відкрито знову. Після кемалістської революції Ешреф а притягували до суду за пропаганду ісламізму. Його помилували, але журнал «Sebilürreşad» 1925 році заборонили. Після заборони журналу Ешреф Едіп видавав брошури і роботи Мехмета Акіфа і Нурсі. 1948 року журнал «Sebilürreşad» було відкрито заново, видавався до 1966 року[1].

Помер 15 грудня 1971 року. Похований на кладовищі Едірнекапи[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Eşref Edip: Reactionary Islamism. Архів оригіналу за 22 жовтня 2017. Процитовано 16 червня 2020.