Жоффруа де Донжон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жоффруа де Донжон
фр. Geoffroy de Donjon
Народився 12 століття
Франція
Помер 1202
Акко, Єрусалимське королівство
Країна  Франція
Діяльність чернець-вояк
Знання мов французька
Посада superior[d]
Конфесія католицтво

Жоффруа де Донжон (фр. Geoffroy de Donjon; д/н — 1202) — 10-й великий магістр ордену госпітальєрів в 11931202 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з овернської шляхетської родини де Донжон. Тривалий час був звичайним братчиком-лицарем ордена госпітальєрів. Перша письмова згадка про нього відноситься до квітня 1185 року. У січні 1193 року під час зборів Генерального капітулу в замку Маргат обирається великим магістром.

Підтримував Генріха I, короля Єрусалиму, у протистоянні з Аморі, королем Кпіру. 1197 року отримав володіння Готеф'є в сеньйорії Кейсарія. Відзначився у битві проти мусульман при Птолемаїді. 1198 року вів перемовини щодо укладання мирної угоди між Єрусалимським королівством і Аль-Азізом, султаном Єгипту, але смерть останнього і подальша боротьба за владу завадили цьому. Було укладено лише 5-річне перемир'я.

1201 року отримав володіння Дігег'є в сеньйорі Каїффа. 1202 року разом з папським легатом Софредо Каетані намагався припинити боротьбу за владу в середині Антіохійського князівства між Боемундом IV і Раймундом-Рубеном, проте невдало. Помер того ж року. Новим великим магістром став португальський інфант Фернанду.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Pierre-Vincent Claverie, L'ordre du Temple en Terre Sainte et à Chypre au xiiie siècle, Nicosie, Centre de Recherche Scientifique, coll. " Sources et études de l'histoire de Chypre ", 2005, 1230 p.
  • Bertrand Galimard Flavigny, Histoire de l'ordre de Malte, Paris, Perrin, 2006