Заява Дж. Габакука Джефсона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заява Дж. Габакука Джефсона
Форма оповідання
Автор Артур Конан Дойл
Мова англійська
Опубліковано 1884
Видавництво Cornhill Magazined
Ілюстратор Вільям Смоллd

«Заява Дж. Габакука Джефсона» (англ. J. Habakuk Jephson's Statement) — оповідання шотландського письменника Артура Конана Дойла, написане в 1884 році. Сюжет оповідання спирається на історію корабля «Марія Целеста».

Сюжет[ред. | ред. код]

У грудні 1873 року у Гібралтарі був знайдений корабель «Свята діва». На кораблі нікого не виявилося, хоч і було відомо, що він виплив з американського порту кілька місяців тому. Те що відбулося на судні так і залишилося б таємницею, якби не одна людина, яка зробила письмову заяву на увесь світ. Це був Габакук Джефсон, один з пасажирів «Святої Діви». Він описує ті жахливі події, які відбулися на кораблі після відплиття.

Публікація[ред. | ред. код]

Ця історія вперше була надрукована анонімно в журналі Cornhill[en] у січні 1884 року під заголовком «Заява Дж. Габакука Джефсона», проілюстрованому Вільямом Смоллом. Він неодноразово перевидавався. «Бостонський геральд» перевидав його 3 квітня 1885 року[1], і він був антологізований у «Dreamland and Ghostland» (1887)[2], «Капітан Полестар та інші казки» (1890)[3]; та Казки про піратів та блакитну воду (1922)[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Boston Herald (3 April 1885) «Strange Tale of the Sea. Remarkable Voyage of the Brig Marie Celeste. A Missing Crew and What Became of Them. A Mystery Explained After Many Years»
  2. George Redway (1887) Dreamland and Ghostland vol. 2: Strange Stories of Coincidence and Ghostly Adventure
  3. Збірка оповідань Дойла.
  4. Ще одна збірка оповідань Дойла, яка називається Дії капітана Шаркі та інші казки про піратів.

Посилання[ред. | ред. код]