Його останній уклін (збірка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Його останній уклін»
Обкладинка першого видання
Автор Артур Конан Дойл
Назва мовою оригіналу His Last Bow
Країна Велика Британія Велика Британія
Мова англійська
Серія Повісті про Шерлока Холмсаd
Жанр детектив
Видавництво John Murrayd
Видано 1917[1]
Сторінок 305
Попередній твір Долина жаху
Наступний твір Архів Шерлока Холмса

«Його́ оста́нній уклі́н» (англ. «His Last Bow») — збірка з 7 детективних оповідань шотландського письменника Артура Конана Дойла. Збірка вийшла друком у 1917 р. у видавництві «John Murray» накладом у 10 тис. примірників. Того ж року перевидана США у видавництві «G.H.Doran Co.». До збірки увійшли 7 оповідань, опублікованих впродовж 1908-1917 рр. у часописах «Strand Magazine», «Collier's Weekly» (США) і «American Magazine» (США), а також оповідання «Картонна коробка» з американського видання збірки «Спогади про Шерлока Холмса» (1894; вперше опубліковано на сторінках часопису «Strand Magazine» у січні 1893 р.)

Розповіді[ред. | ред. код]

Розповідь Оригінальна назва Час подій Короткий опис сюжет Примітки
1 «Пригода в «Бузковій хижі»» The Adventure of Wisteria Lodge березень 1892 Страшний випадок з добропорядним англійцем, запрошеним в гості до містера Гарсії. Єдина розповідь з усього циклу про Шерлока Холмса, де поліцейський представлений розумним і кмітливим.
2 «Червоне коло» The Adventure of the Red Circle приблизно 1902 Квартирна господарка повідомляє Холмсу про свого загадкового мешканця. У результаті розслідування Холмс виходить на слід італо-американської мафії «Червоне кільце».
3 «Креслення Брюса-Партінгтона» The Adventure of the Bruce-Partington Plans листопад 1895 На шляхах метро знаходять мертвого клерка, в кишенях якого виявлені документи, що становлять державну таємницю. Майкрофт Холмс просить брата зайнятися пошуками кресленнями клерка, оскільки справа має державну важливість.
4 «Детектив при смерті» The Adventure of the Dying Detective приблизно 1890 («другий рік сімейного життя» Вотсона) Шерлок Холмс захворів смертельною лихоманкою з Суматри. Він просить Вотсона привести фахівця з цієї хвороби, з яким Холмс ворогує 10 років. Єдина розповідь, де детектив опускається до рівня своїх ворогів — прикидається смертельно хворим, хоч і заради того що б зловити злочинця.
5 «Зникнення леді Френсіс Карфакс» The Disappearance of Lady Frances Carfax приблизно 1901 Аристократка зникає в Швейцарії. Її сліди виявляють у місіонера, що повернувся до Англії. Рідкісний приклад оповідання, де герої покидають Англію. Вотсон їде в Лозанну, Баден і Монпельє.
6 «Нога диявола» The Adventure of the Devil's Foot весна 1897 Холмс відпочиває на Корнуельському узбережжі у Маунтс-Бей, коли там трапляється подія: в замкнутому будинку два брати сходять з розуму, а сестра помирає прямо за столом.
7 «Його останній уклін» His Last Bow серпень 1914 Залишились останні дні до Першої світової війни. Німецький шпигун перед від'їздом збирається зустрітися зі своїм найкращим агентом. Одне з двох оповідань, де ведеться розповідь від 3-ї особи. Спочатку ця розповідь не входила до даної збірки, яка називалася Reminiscences of Sherlock Holmes. Після написання цієї розповіді та додавання її до збірки, при перевиданні та була перейменована.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]