Загублений світ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загублений світ
англ. The Lost World
Обкладинка першого видання
Жанр Загублені світи, наукова фантастика і пригоди[d]
Форма роман
Автор Артур Конан Дойл
Мова англійська
Опубліковано 1912
Країна  Велика Британія
Видавництво Hodder & Stoughtond
Переклад Софія Вольська (1922), Ростислав Доценко (1994), Дмитро Лисиченко (2006), Сергій Клименко (2006), Анатолій Саган (2017)
Цикл Професор Челленджер
Наступний твір Отруєний пояс
У «Гутенберзі» 139

CMNS: Цей твір у Вікісховищі
S:  Цей твір у  Вікіджерелах

«Загублений світ» (англ. The Lost World) — науково-фантастичний роман шотландського письменника Артура Конана Дойла, який вийшов 1912 року.

Це перша книга з циклу творів про професора Челленджера. У романі описуються пригоди британської експедиції до Південної Америки. На скелястому недоступному плато Челленджер із супутниками (професором Саммерлі, лордом Джоном Рокстоном і репортером Мелоуном, від чиєї особи ведеться оповідання) виявляють «загублений світ» — район, заселений динозаврами, мавполюдьми й примітивними людьми кам'яної доби.

Сюжет[ред. | ред. код]

Намагаючись домогтися уваги красуні Гледіс, молодий журналіст-ірландець Едуард Мелоун просить свого видавця дати йому яке-небудь «небезпечне завдання». Редактор Мак-Ардл дає йому доручення взяти інтерв'ю у відлюдного й дивакуватого професора Джорджа Челленджера, відомого скандаліста й ненависника журналістів. Перша ж зустріч Мелоуна із професором закінчується бійкою, однак, Мелоуну вдається домогтися симпатії Челленджера, не подавши поліцейському скаргу. Професор пояснює журналістові причину його незгод з вченим світом — один раз, під час поїздки Південною Америкою, вчений виявив у маленькому селі тіло натураліста на ім'я Мепл-Вайт. Вивчивши щоденник покійного, Челленджер виявив, що в ньому є замальовки зовсім недослідженої місцевості, а також динозаврів поруч із людьми. Користуючись щоденником, професор здійснив похід у зазначене місце, якого місцеві тубільці сильно бояться, вважаючи його житлом злого духу Курупурі, і виявив гігантське плато, де підстрелив тварину, яка виявилася доісторичним птеродактилем. Із собою він привіз крило ящера й кілька фотографій — досить слабкі докази на користь його теорії.

На лекції в Музеї Природничої Історії Челленджера звинувачують у тому, що він вигадав відкрите ним плато й фальсифікував докази. Він заявляє про готовність здійснити повторну експедицію на плато для того, щоб об'єктивні свідки підтвердили його слова. В експедицію разом з ним зголошуються їхати скептично налаштований учений професор Саммерлі, знаменитий мисливець і мандрівник лорд Джон Рокстон і Мелоун. Дослідники від'їжджають до Бразилії і піднімаються вгору по Амазонці, супроводжувані місцевими індіанцями й негром Самбо. Пройшовши по зазначеному Челленджером маршруту, експедиція виявляє плато, але це не зменшує скептицизму Саммерлі, що призводить до сварки між ученими. Експедиція обходить плато навкруги, але піднятися нагору неможливо, а печера через яку піднявся Мепл-Вайт, завалена. Ввечері герої жарять півтуші свині на рожні, але раптом з'явився птеродактиль та украв їхню вечерю, Саммерлі визнає правоту Челленджера. Групі вдається піднятися на стрімчак, що стоїть поруч з плато, і звалити на інший бік дерево. Як тільки вони переходять на плато, метис Гомес зіштовхує дерево у прірву, відрізаючи англійців від порятунку. Гомес у такий спосіб мстить лордові Рокстону за смерть свого брата-работоргівця. Відповівши зрадникові влучним пострілом з рушниці, четверо британців ідуть углиб плато, де, на радість Челленджера, натрапляють на живих динозаврів. Але незабаром мандрівникам доводиться розпочати серйозну боротьбу за виживання серед м'ясоїдних аллозаврів (або мегалозаврів), летючих птеродактилів і лютих мавполюдей — далеких предків людини.

Після дослідження плато експедиції вдається спуститися донизу. На засіданні в Музеї Природничої Історії соратники Челленджера підтверджують розповідь професора, але тепер не вірять вже їм. Тоді професор як доказ демонструє пійманого ним на плато живого птеродактиля.

Переклади українською[ред. | ред. код]

Екранізація[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]