Зільберглейт Борис Соломонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борис Зільберглейт
Основна інформація
Дата народження 15 квітня 1922(1922-04-15)
Місце народження Одеса, Українська СРР, СРСР
Дата смерті 1995(1995)
Поховання Другий християнський цвинтар
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність єврей
Професії композитор
Освіта Одеська національна музична академія імені А. В. Нежданової
Нагороди
Заслужений діяч мистецтв України
Звання Заслужений діяч мистецтв України

Бори́с Соломо́нович Зільбергле́йт (нар. 15 квітня 1922(19220415), Одеса, Українська СРР, СРСР — пом. серпень 1995) — український диригент та композитор, заслужений діяч мистецтв України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походить з родини інтелігентів, вчився грі на скрипці у Петра Столярського. Учасник Другої світової війни. Після поранення демобілізований, з 1943 року — в Карагандинському музичному театрі. З 1945 року працює там диригентом, влітку повертається до Одеси, поступає в консерваторію та працює скрипалем в Українському оркестрі. В консерваторії його наставником був професор Костянтин Пігров, у театрі — диригент та композитор Василь Штайгер (помер 1946).

50 років праці віддав Одеському українському музично-драматичному театрі ім. В. Василька. Василь Василько дав йому путівку в творчість — розпізнав композиторський дар та майже змусив написати музику до спектаклю «Губернатор провінції» Лева Шейніна.

Перед 70-річчям переніс важку операцію та дізнався про страшний діагноз, який, однак, не зламав його — він продовжував й надалі жити в творчій праці. Загалом написав музику до понад 120 театральних постановок. З них:

Серед його вихованців — народний артист України Анатолій Дриженко.

Був одружений із актрисою Станіславою Шиманською.

Посилання[ред. | ред. код]