Йоганнес Бенедиктус ван Гьотц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоганнес Бенедиктус ван Гьотц
нід. Joannes Benedictus van Heutsz
Йоганнес Бенедиктус ван Гьотц
Йоганнес Бенедиктус ван Гьотц
Портрет Йоганнеса Бенедиктуса ван Гьотца. 1908 рік. Амстердам, Державний музей
Прапор
Прапор
55-й Генерал-губернатор Голландської Ост-Індії
1904 — 1908
Монарх: Вільгельміна
Попередник: Віллем Розебом
Наступник: Александер Віллем Фредерик Іденбург
 
Народження: 3 лютого 1851(1851-02-03)
Куворден, Дренте, Нідерланди
Смерть: 11 липня 1924(1924-07-11) (73 роки)
Монтре, Швейцарія
Поховання: Amsterdam New Eastern Cemeteryd
Країна: Нідерланди
Діти: Johan Bastiaan van Heutsz jr.d
 
Військова служба
Роки служби: 1870 - 1910
Приналежність: Королівські сухопутні війська Нідерландів
Звання: Генерал-лейтенант
Битви: Ачехська війна
Нагороди:
Knight Grand Cross of the Military Order of William Knight Grand Officer of the Order of Willem Knight of the Military Order of William, 3rd class Knight of the Military Order of William, 4th class

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Йоганнес Бенедиктус ван Гьотц (нід. Joannes Benedictus van Heutsz; 3 лютого 1851 — 11 липня 1924) — нідерландський військовий і політичний діяч, генерал-лейтенант, п'ятдесят п'ятий генерал-губернатор Голландської Ост-Індії.

Біографія[ред. | ред. код]

Родина[ред. | ред. код]

Ван Гьотц був сином Яна франсіска ван Гьотца і Марії Люсіллі Кокен. його батько і дід були артилерійськими офіцерами. Перша його дружина померла під час пологів. 22 березня 1877 року він одружився вдруге Марії Генрієті ван дер Цваан. Мав чотири сина і дві дочки.

Його син, Йоган Бастіан ван Гьотц (1882-1945) був лікарем тропічної медицини. Під час другої світової війни він вступив добровольцем в Ваффен-СС, був військовим лікарем, отримав звання оберштурмбанфюрера.

Кар'єра[ред. | ред. код]

В 1867 році ван Гьотц вступив на військову службу. В 1873 році за його проханням він був переведений в армію Голландської Ост-Індії. У вересні цього року він переїхав до Сурабаї. де був відправлений в тридцятий піхотний батальйон. Через деякий час він був переведений в третій піхотний батальйон, що розміщувався в Ачеху. В цей період ван Гьотц сформував думку, що вирішити проблему Ачеху потрібно військовим чином. яку він виклав в анонімній статті "Цивільна чи військова адміністрація", надрукованій у військовому журналі 15 листопада 1882 року.

З 1881 по 1883 роки ван Гьотц знаходився на навчанні у Вищій школі офіцерів в Гаазі. В 1883 році він повернувся в Ост-Індію, де протягом шести років командував різними гарнізонами. В 1886 році він отримав звання капітана і в 1889 році повернувся в Ачех. Він увійшов в Korps Marechaussee te voet, брав участь у військових діях.

В цей час він познайомився зі Крістіаном Снуком-Хюргроньє- нідерландським вченим-ісламологом. Він мав схожі погляди щодо того, що Ачех має бути підкорений військовим шляхом. Снук-Хюргроньє високо оцінював ван Гьотца і вважав, що він єдиний, хто може впоратися з невдачами голландців.

В 1894 році ван Гьотц отримав звання підполковника. В 1897 році він став полковником, начальником генерального штабу Батавії. Він зміг переконати генерал-губернатора ван дер Вейка в правильності своїх військових ідей. В 1898 році ван Гьотц став генерал-майором і був призначений військовим і цивільним губернатором Ачеху. Крістіан Снук-Хюргроньє став його радником. Ван Гьотц використав протиріччя між ачехською аристократією і улемами, послабивши спротив повстанців. Він використовував тактику спаленої землі, сформував невеликі мобільні загони, що могли ефективно протистояти партизанам.

Ван Гьотц наказав полковнику Годфріду Конраду Ернсту ван Далену знищити будь-який опір повстанців. Під командуванням генерала була знищена низка сіл, в результаті чого загинуло не менше 2900 ачехців, серед них 1150 жінок і дітей. Голландці втратили лише 26 солдат.

До 1903 року тактика ван Гьотца змусила низку повстанських лідерів, зокрема султана Мухамеда Дауда здатися голландській владі. Султанат Ачех припинив своє існування в 1903 році. Незважаючи на це, спротив улемів продовжувався до 1913 року.

Ван Гьотц вважався героєм Нідерландів. Його називали "Пацифікатором Ачеху". В 1904 році він був призначений генерал-губернатором Ост-Індії. На цій посаді ван Гьотц скоротив адміністративний апарат і проводив політику підкорення всіх досі незалежних індонезійських монархій за межами Яви. Була відкрита мережа сільських шкіл.

В 1908 році ван Гьотц подав у відставку і поселився в Амстердамі.

Він активно цікавився справами в колоніях. Брав участь у створенні Колоніального музею (нині Королівський тропічний інститут). Під час першої світової війни він допомагав у створенні системи оборони колоній. Після смерті дружини він відійшов від політичного життя. помер в швейцарському місті Монтре 11 липня 1924 року. 9 червня 1927 року був перепохований на кладовищі в Амстердамі. Він був першою людиною не з королівської родини, яка була удостоєна державного поховання.

Пам'ятники[ред. | ред. код]

Впродовж 1920-х — 1930-х років пам'ятники ван Гьотцу були встановлені в багатьох містах Нідерландів і Голландської Ост-Індії. 15 червня 1935 року за участю королеви Вільгельміни був відкритий пам'ятник в Амстердамі. Він неодноразово був пошкоджений під час акцій протесту і в 2004 році він був перейменований в пам'ятник Індії-Нідерландів. Більшість пам'ятників на території Ост-Індії були знищені.

Після того, як голландці покинули територію Індонезії в 1949 році з колишніх частин армії Голландської Ост-Індії був сформований полк імені ван Гьотца.

Нагороди[ред. | ред. код]

Ачехська медаль Лицар першого класу ордену Віллема (1876) Командор військового ордену Віллема (1899) Лицар ордену Нідерландського лева (1899) Гранд-офіцер ордену Віллема (1901) Великий хрест ордену Віллема (1903) Гранд-офіцер ордену Оранських-Нассау Великий хрест ордену Нідерландського лева (4 грудня 1919) Експедиційний хрест Медаль за вислугу років Великий хрест ордену Червоного орла

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]