КБ "Імпульс"

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
КБ "Імпульс"
ТзОВ "Конструкторське бюро "Імпульс"
Галузь протезобудування
Спеціалізація Розробка та виготовлення вузлів і адаптерів до модульних протезів
Засновано 2001 рік
Штаб-квартира 03150, м. Київ, вул. Антоновича, 51
impulseltd.com.ua
+38044 247-5658

КБ «Імпульс» - українське підприємство з розробки та виробництва комплектуючих до протезів[1]. Повна назва – товариство з обмеженою відповідальністю «Конструкторське бюро «Імпульс». Головний офіс та виробничі площі розташовані у Києві.

Історія[ред. | ред. код]

Неформальний творчий колектив майбутнього підприємства склався від початку 90-х років ХХ ст. та займався науково-технічним проєктуванням у галузі машинобудування. У 1996 році діяльність була формалізована шляхом створення АТЗТ "ОРТОМАШ", було розроблено конструкторську і технологічну документацію та впроваджено у власне серійне виробництво широку гаму виробів, які замінили імпортні аналоги. 3 1998 року по 2007 рік, використовуючи власні розробки, спеціалісти підприємства взяли участь у відновленні та перепрофілюванні державного підприємства «Імпульс» (м. Київ) на випуск великими серіями комплектуючих до протезів нижніх кінцівок .

У 2001 році АТЗТ «ОРТОМАШ» реорганізовано у ТзОВ «КБ «Імпульс». Основним видом діяльності підприємства є розробка і серійне виробництво комплектуючих для протезів нижніх кінцівок.

Сучасна діяльність[ред. | ред. код]

КБ "Імпульс" виготовляє інноваційні модульні конструкції для протезування гомілки і стегна після односторонньої та двосторонньої ампутації. Вироби КБ «Імпульс» виготовляються із використанням матеріалів і спеціальних сплавів[2], які застосовуються в аерокосмічній техніці[3] . Підприємство не припиняло діяльність під час широкомасштабної війни в Україні.

Протези та модулі розраховані на людей з обмеженими можливостями, з різною масою тіла (до 150 кг) та від 1-го до 4-го ступенів мобільності[4]. КБ «Імпульс» спеціалізується на виготовленні комплектуючих до протезів з надлегких матеріалів, які мають міцність легованих сталей, та здатні витримувати високі динамічні навантаження. Експлуатаційна якість та сервісне обслуговування адаптовані під специфіку функціонування української системи забезпечення протезами[5].

Підприємство розробило та впровадило у виробництво низку моноцентричних, у тому числі водостійких, та пневматичних поліцентричних високофункціональних колінних вузлів (замінників колінних суглобів), із використанням вальниць (підшипників) кочення[6] та із пристроями замкової фіксації[7]. Це надає можливість людям з ампутованими нижніми кінцівками вести активний спосіб життя, зокрема самостійно приймати душ, долати перетяту місцевість, плавати, користуватися велосипедом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Міністерство охорони здоров'я України. Громадянам. Реабілітація. Протезування.
  2. Енциклопедія сучасної України. Надлегкі матеріали.
  3. Збірник наукових праць "Прогресивні технології в машинобудуванні" (PDF).
  4. Про затвердження Порядків визначення функціональних можливостей інваліда, дитини-інваліда, іншої особи.
  5. Забезпечення допоміжними засобами реабілітації.
  6. Скуратовський, Анатолій Кирилович. Підшипники кочення. https://ela.kpi.ua/home. КПІ ім. Ігоря Сікорського.
  7. КБ "Імпульс". Колінні механізми.