Калосцифа блискуча

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Калосцифа блискуча
Caloscypha fulgens
Caloscypha fulgens
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Підцарство: Вищі гриби (Dikarya)
Відділ: Аскомікотові гриби (Ascomycota)
Підвідділ: Pezizomycotina
Клас: Пецицоміцети (Pezizomycetes)
Порядок: Пецицальні (Pezizales)
Родина: Caloscyphaceae
Рід: Caloscypha
Вид: C. fulgens
Caloscypha fulgens
(Pers.) Boud. (1885)
Синоніми
*Peziza fulgens Pers. (1822)
  • Otidella fulgens (Pers.) Sacc. (1889)
  • Barlaea fulgens (Pers.) Rehm (1908)
  • Lamprospora fulgens (Pers.) Snyder (1936)
  • Geniculodendron pyriforme G.A.Salt (1974)
  • Pseudoplectania fulgens (Pers.) Fuckel
Посилання
Вікісховище: Caloscypha fulgens
EOL: 1015466
NCBI: 47187
MB: 120499
IF: 120499

Калосцифа блискуча (Caloscypha fulgens) — єдиний вид грибів роду калосцифа (Caloscypha). Гриб класифіковано у 1885 році. З 1968 року калосцифа була розміщена в родині Pyronemataceae, у невеликій групі грибів, що відрізнялася від інших пецицевих своїм відносно нерозвиненим перидієм. У 2002 році було описано нове сімейство Caloscyphaceae, яке містить монотипний рід Caloscypha[1][2].

Будова[ред. | ред. код]

Апотеції скупчені, сидячі, інколи із псевдоніжкою, спочатку кулясті, закриті, пізніше нерівномірно розкриваються, чашоподібні, краї закручуються часто розтріскані, ззовні жовті, оранжево-жовті, із блакитним, оливково-зеленим кольорами натрусу, тонкі, крихкі, 0,5—4 см у діаметрі з оранжевим гладеньким гіменіальним шаром, по краю рідко вкриті волосками. Аски циліндричні, восьмиспорові. Споровий порошок білого кольору. Спори кулясті, безбарвні, гладкі, діаметром 6–8 мкм. Парафізи тонкі, розгалужені, жовтуваті. З віком і в місцях дотику та пошкодження плодові тіла набувають різкого темно-зеленого, синюватого або чорного забарвлення. Неїстівний гриб.

Колосцифа блискуча, біла форма


Відомі знахідки білої форми даного виду Caloscypha fulgens f. caesioalba[3]. Виявлено, що в них не вистачає пігменту, що відповідає за забарвлення зовнішньої поверхні плодового тіла.[4]

Калосцифа блискуча має деяку схожість з Авлерією оранжевою (Aleuria aurantia), але плодоносить вона восени і має яскравіше помаранчеве забарвлення.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

На ґрунті і лісовій підстилці в хвойних лісах та листяних лісах на початку весни, після танення снігу. Поширений в Північній Америці, у Великій Британії, Європі, Туреччині та Японії. У Словаччині занесений до Червоного списку видів, що охороняються.

В Україні поширений на Правобережному та Лівобережному Поліссі (Волинська, Київська, Львівська області).

Література[ред. | ред. код]

  • Зерова М. Я. Визначник грибів України / С. Ф. Морочковський, М. Я. Зерова, З. Г. Лавітська, М. Ф. Смітська // Аскоміцети. – Т. 2, – К. : Наук. думка, 1969. – с. 363—364.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 жовтня 2020. Процитовано 10 лютого 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 13 серпня 2020. Процитовано 10 лютого 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 7 лютого 2020. Процитовано 10 лютого 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 лютого 2020. Процитовано 10 лютого 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)