Камасутра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з КамаСутра)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камасутра
Зображення
Назва санскр. कामसूत्र
Головний предмет твору секс
Жанр нон-фікшн
Видання або переклади Kamasutrad[1]
Автор Vātsyāyanad
Країна походження Імперія Гуптів
Мова твору або назви Classical Sanskritd і санскрит
Повний твір доступний на gutenberg.org/ebooks/27827
CMNS: Камасутра у Вікісховищі
Барельєф у Кхаджурахо

Камасутра (санскрит: कामसूत्र) — індійський еротичний трактат, написаний лікарем Ватсьяяною за мотивами скульптурних зображень храму «Чорна пагода». Історики вважають, що вона складена між 400 р. до н. е. і 200 р. н. е. Є одною із Кама-шастр, трактатів про чуттєву насолоду. Індійський філософ Канкара написав коментар до «Камасутри». Зміст їх було викладено англійським вченим Ауфрехтом в Оксфорді в 1859 р. у книзі «Каталог любові». Відтоді книга неодноразово перевидавалася.

Назва походить від кама — насолода, утіха, та сутра — збірка, трактат. Не слід плутати із Карма-сутрою, буддійським трактатом про карму. Хоча широко відома як вузько сексуальний твір, насправді містить в собі настанови щодо правильного (з позицій цілісності та гармонійності світу) отримання та переживання насолоди; має під собою ґрунтовні філософські та релігійні підвалини.

Розділи[ред. | ред. код]

В Інтернеті найпоширеніший розділ другий, подекуди замість всього трактату. Тим часом другий розділ — це лише п'ята частина «Камасутри». Камасутра містить 64 глави, зібраних в 49 частин, об'єднаних в 7 розділів. Розділи:

  1. Вступ — загальне поняття про кохання і його місце в людському житті (5 глав)
  2. Про сексуальне поєднання, у трактаті описано як треба любити жінку та чоловіка. Глибокий аналіз поцілунків, різних типів попередніх ласок, оргазму, список сексуальних позицій, оральний секс, а також ситуації любовного трикутника (сім'ї утрьох — чоловік, дружина і коханка чоловіка). (15 глав)
  3. Про те як знайти жінку — залицяння і весілля.(9 глав)
  4. Про жінку — як жінці поводитися (8 глав)
  5. Про жінок інших чоловіків, здебільшого про зваблення (10 глав)
  6. Про проституцію (9 глав)
  7. «Таємна настанова», про те, як зачаровувати інших (2 глави),

Зміст[ред. | ред. код]

Камасутра описує всього 64 сексуальних позиції, називаючи їх «мистецтвами». Ватьсьяяна вважав, що є 8 способів займатися любов'ю, по 8 позицій в кожному способі. У книзі вони називаються «64 мистецтва». Розділ «Про любовне з'єднання», що розглядає сексуальні практики і позиції, найбільш широко відомий, і в сучасній масовій культурі він перевидається найчастіше (частенько у версіях, дуже далеких від оригіналу). Часто цей розділ навіть приймають за усю книгу цілком.

Водночас, сексуальним практикам присвячена усього приблизно п'ята частина книги, а власне позам в сексі — три глави загальною довжиною ледве більше сотні сутр. В інших розділах мовиться про те, як бути хорошим громадянином, а також пропонуються роздуми про взаємовідносини чоловіків і жінок. «Камасутра» називає заняття сексом «божественним єднанням». Ватьсьяяна вважав, що в сексі як такому немає нічого негожого, але займатися ним легковажно — грішно. У 13 ст. з'явився важливий коментар до Камасутри — Джаямангала, автор Яшодхара.

Через велику популярність в сучасній західній культурі, з «Камасутрою» нерідко асоціюються і змішуються будь-які інші індійські трактати про чуттєву, фізичну любов — такі як трактат Ратірахасйа або Кока-шастра[en], автор Коккака, 13 ст. або пізніша поетична «Ананга Ранга», автор Кальянмалла, 16 ст. .

Значення[ред. | ред. код]

Камасутра у наш час не втратила значення, як керівництво сексуальності і пам'ятник в історії сексології. Вона також є історичним документом, що описує побутові і громадські (не лише сексуальні) звичаї і практики Давньої Індії.

Пози Камасутри[ред. | ред. код]

Хоча Камасутра не була ілюстрована, і більшість поз описані в ній дуже коротко, або зовсім лише названі, часто еротичні мініатюри монгольського живопису і мініатюри індійських шкіл і стилів, що вийшли з неї в XVI — XIX ст. описуються як «ілюстрації до Камасутри». Загалом у Камасутрі налічується 64 сексуальні позиції.

Див. також[ред. | ред. код]

Commons
Commons
Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Кама Сутра

Посилання[ред. | ред. код]

  1. http://www.YogaVidya.com/kamasutra.html