Карс Джинс Стадіон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Карс Джинс Стадіон»
Den Haag Stadion
Den Haag Stadion
Країна  Нідерланди
Розташування Гаага, Нідерланди Нідерланди
Координати 52°03′46″ пн. ш. 4°22′59″ сх. д. / 52.062808° пн. ш. 4.383132° сх. д. / 52.062808; 4.383132
Побудовано 2007
Відкрито 2007
Власник «АДО Ден Гаг»
Покриття натуральне
Ціна 27 млн
Архітектор Zwarts & Jansma Architects
Інші назви ADO Den Haag Stadion (2007—2010)

Kyocera Stadion (2010—2017)

Команда (-и) ФК «АДО Ден Гаг»
Види спорту футбол
Вміщує 15 000

Мапа
Карс Джинс Стадіон у Вікісховищі

Карс Джинс Стадіон (нід. Cars Jeans Stadion) — багатофункціональний стадіон у Гаазі, Нідерланди, домашня арена «АДО Ден Гаг».

Стадіон вміщує 15000 глядачів і з сезону 2007/2008 використовується АДО. До того команда грала на нині знесеному стадіоні Зяудерпарк (нід. Zuiderpark).

В 2014 році стадіон приймав як Чемпіонат світу з хокею на траві серед чоловіків так і серед жінок.

Будівництво та відкриття[ред. | ред. код]

Стадіон під час будівництва, грудень 2006

Символічну першу палю було забито 23 листопада 2005 року. На церемонії були присутні представники клубу та муніципалітету, серед них були тодішній мер Гааги Вім Деетман та тренери команди Франс Аделаар та Лекс Схунмакер.

Стадіон було відкрито 28 липня 2007. З цієї нагоди було організовано товариський матч між АДО Ден Гаг та збірною гравців аматорських команд міста. АДО переміг з рахунком 5-0.

Стадіон[ред. | ред. код]

Стадіон вкрито алюмінієм, ззовні знаходиться парковка для 700 авто. Наразі стадіон вміщує 15000 глядачів, втім в результаті реновації його місткість можна збільшити до 30000. Довкола поля знаходиться крита територія відома як Пасаж. Тут під час перерви можуть одночасно знаходитись 12000 глядачів. Стіни Пасажу вкриті тематичними графіті та муралами.

ВІП-зона може вмістити 3000 відвідувачів. Кімнати для гравців та персоналу (роздягальні, медичні кімнати, кімнати допінг-контролю і т.д..) пофарбовані переважно в білий колір з деталями в кольорах клубу — жовтому та зеленому.

Система Happy Crowd-Control при вході до стадіону

Безпека[ред. | ред. код]

Під час розробки проєкту мер міста Вім Деетман вимагав від архітекторів щоб між глядачами та гравцями не було парканів, тож через це довелося змінити підхід до питання безпеки. Футбольне поле було підняте, а разом з ним і трибуни, під якими ійрозташувався Пасаж. Поля можна дістатись лише спеціальним містком.

На стадіоні встановлено більше сотні камер, а при вході знаходяться турнікети системи Happy Crowd-Control які фотографують всіх хто входить до стадіону. Також на стадіоні працюють сотні стюардів які працевлаштовані в клубі або найняті в охоронних фірм.

Стадіон Аада Мансфельда[ред. | ред. код]

Слідуючи прикладу НАК Бреда та Геренвену які грають на стадіонах названих на честь легенд своїх клубів, деякі вболівальники АДО Ден Гааг називають свою домашню арену стадіоном Аада Мансфельда. Ними було створено фундацію «Хороші Новини для Стадіону Аада Мансфельда» (нід. Goed Nieuws voor het Aad Mansveld-stadion) яка збирала пожертви серед місцевих жителів та компаній для того, щоб купити назву стадіону в якості спонсорів.

Однак, клуб відмовив вболівальникам. Тодішній голова наглядової ради АДО Ден Гааг, Руурд де Бур заявляв: «Дослідження німецького комунікаційного та дослідницького агентства Sport + Markt AG, яке також співпрацює з такими клубами як Барселона, Інтер Мілан та Баварія, показало що продаж прав на назву стадіону принесе клубу від 0,5 до 1,5 мільйонів євро». Таким чином офіційною назвою стадіону стала «Стадіон Кьосера»

Газон[ред. | ред. код]

В 2013 році було прийнято рішення що після завершення Чемпіонату світу з хокею на траві, постійним покриттям футбольного поля стане штучний газон. До цього на штучних полях вже грали команди Гераклес Алмело, Зволле, Ексельсіор та Камбюр.

Перші приготування розпочалися в липні 2013 року, та через проблеми з дренажною системою стан поля різко погіршився. Через це довелося відкласти матч АДО-Вітессе. Коли гра таки відбулася АДО переміг з рахунком 2-1, та поле все одно було в жахливому стані, що змусило втрутитись Футбольну федерацію Нідерландів. У зв'язку з цим було прийнято рішення не відкладати перехід на штучний газон і вже 26 жовтня 2013 року АДО приймав Твенте на новому покритті.

Ден Гааг переміг з рахунком 3-2 завдяки голу Майка ван Дяунена на 88' хвилині.

З 2020 року поле знов вкрите справжнім газоном.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]