Коефіцієнт зачеплення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Коефіцієнт зачеплення — ціле або дробове число, що зіставляється двом циклам і , які не перетинаються, в орієнтованому многовиді розмірності , класи гомологій яких належать підгрупам кручення в цілочисельних гомологіях і відповідно.

Найпростішим прикладом є коефіцієнт зачеплення двох замкнутих кривих , що не перетинаються, простору : він дорівнює степеню відображення[ru] визначається як

.

Коефіцієнт зачеплення не змінюється під час неперервних деформацій кривих, якщо протягом цієї деформації криві не перетинаються, тобто є інваріантом цього зачеплення. Якщо натягнути на одну криву орієнтовану поверхню, то індекс перетину буде дорівнювати кількості точок перетину першої кривої з цією поверхнею взятих з відповідними знаками.

Аналогічно визначається коефіцієнт зачеплення в разі замкнених орієнтованих многовидів та , розташованих у просторі .

В загальному випадку коефіцієнт зачеплення визначається через індекс перетину[en] наступним чином: Якщо є -вимірний ланцюг для якого і є індекс перетину з , то індекс зачеплення дорівнює . Це число не залежить від вибору плівки .

Популярне визначення[ред. | ред. код]

Коефіцієнт зачеплення двох орієнтованих контурів x і y, які не перетинаються один з одним, визначається як сума коефіцієнтів зачеплення по всіх подвійних точках проєкції контура на контур і на деяку площину. Для кожної подвійної точки коефіцієнт зачеплення дорівнює , якщо під час руху в напрямку контура контур перетинає його зліва направо і , якщо контур перетинає його справа наліво. Якщо перетинаються дві ділянки одного й того ж контура або контур x проходить вище контура y, подвійній точці приписується коефіцієнт зачеплення [1].

Властивості[ред. | ред. код]

  • Якщо поміняти ролями цикли і , то коефіцієнт зачеплення помножиться на .
  • Якщо замінити будь-який з циклів гомологічним йому в додатку до іншого, то коефіцієнт зачеплення не зміниться. Цей факт є основою при інтерпретації дуальності Александера[en] за допомогою зачеплень.
  • Якщо замінити один із циклів будь-яким гомологічним з ним, коефіцієнт зачеплення зміниться на ціле число, завдяки чому визначено парування підгруп кручення в і зі значеннями у факторгрупі . Це парування встановлює між ними дуальність Понтрягіна.
    • Зокрема, для підгрупи кручення в у випадку цим задається білінійна форма самозачеплень зі значеннями яка є гомотопічним інваріантом многовиду.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]