Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1674

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Шкільна драма
Підзаголовок:==
Знайдено: + В Україні шкільна драма поширилась (через Польщу) у 17-18 ст., створювалась викладачами та учнями духвовних (братських) шкіл, спрямовувалась проти експансії католицизму. Основна її віршова форма — силабічна, писана українською книжною мовою.
Із збережених шкільних драм найдавніша — «Олексій, Божий чоловік» (1674). З останніх найвизначніших творів цього жанру були трагікомедія «Володимир» (1705) Феофана Прокоповича, присвячена гетьманові І. Мазепі, та п'єса невідомого автора «Милість Божа, од неудоб носимих обид лядських чрез Богдана Зиновія Хмельницкого, преславного войск Запорозких, свободившая...», поставлена 1728. До шкільної драми на біблійні сюжети додавалися інтермедії.


Назва:Щербина Степан
-Знайдено: + Щербина Степан, політ.-військовий діяч козацької держави другої пол. 17 ст., полк. торговицький за гетым. П. Дорошенка, з яким обороняв Правобережну Україну перед поль. аґресією (інструкція на варшавський сейм 1666, Корсуньська рада 1671) і перед московським наступом (оборона Чигирина 1674). 19. 3. 1674 присягнув московському цареві, прохаючи його обороняти Правобережну Україну від поляків.


Назва:Ялинський Семен
-Знайдено: + Яли́нський Семе́н († після 1695), друкар, словоритник і ґравер віленської школи; спочатку писар архієп. Л. Барановича, згодом техн. керівник його друкарень — Новгород-Сіверської (16741679) і Чернігівської (1679 — бл. 1684). Крім богослужбових і літ. полемічних та моралістичних творів Л. Барановича та ін. укр. письм., друкував навчальні посібники: граматики, елементарі та часословці. Заставки-ілюстрації підписував монограмою CM. Цікаві для історії укр. друкарства «Пункти», складені Я., які нормували його взаємовідносини з Л. Барановичем.


Назва:Слово (жанр)
-Знайдено: + «СЛОВО», ораторський жанр церковно-релігійного й повчального змісту в Київській Русі («Слово про закон і благодать» митрополита Іларіона з першої половини XI ст.; вісім «Слів» Кирила Туровського з другої половини XII ст. та ін.), а також церковно-ораторська проза XVII ст. (наприклад, велика збірка церковних проповідей Л. Барановича «Труби словес проповідних», 1674). У Київський Русі «Слово» мало значення також поетичного сказання — поетичної повісті; найвизначніший зразок: «Слово о Полку Ігоревім» (XII ст.).


Назва:Новософіївка
-Знайдено: + | засновано = 1674 рік


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед