Користувач:Viktoriia 6336/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Юмерокс Інгал[ред. | ред. код]

Юмерокс Інгал – медичний виріб, що використовується для доставки летких та ароматичних речовин шляхом інгаляційного застосування.

Медичний виріб Юмерокс Інгал з метоксифлураном[ред. | ред. код]

Вміст пакування[ред. | ред. код]

  • Прилад індивідуальний для інгаляції ЮМЕРОКС інгал (UMEROX inhal).
  • Загубник (опціонально).

Опис[ред. | ред. код]

Медичний виріб, що використовується для доставки летких та ароматичних речовин шляхом інгаляційного застосування під час заходів з профілактики та/або полегшення перебігу хвороби пацієнта.

Цільове призначення[ред. | ред. код]

Юмерокс Інгал призначений для самостійного застосування під наглядом або, у разі необхідності, за допомогою фахівця, що має належний досвід та медичну освіту, а також володіє технікою застосування Юмерокс Інгал .

Протипоказання[ред. | ред. код]

Щодо протипоказань для застосування засобів для інгаляції, слід керуватися інструкціями із застосування цих засобів.

Спосіб застосування[ред. | ред. код]

  1. У разі комплектації приладу шприцом перейдіть одразу до пункту 5 способу застосування.
  2. Зніміть «кнопку-шток» з приладу.
  3. Повністю зніміть пластиковий ковпачок з наконечника шприца, встановіть шприц наконечником донизу в корпус приладу до упору.
  4. Встановіть «кнопку-шток» у вихідне положення.
  5. Натисніть великим пальцем руки на «кнопку-шток» зверху до упору для того щоб ввести рідину для інгаляції всередину приладу.
  6. Потрусіть прилад перед застосуванням.
  7. Якщо загубник наявний в комплекті з медичним виробом – встановіть його на вихідний отвір приладу.
  8. Пристрій готовий до застосування.
  9. Перші 2-3 вдихи пацієнту слід зробити не глибоко, після чого – робить вдихи як зазвичай. Видихи слід робити виключно через вихідний отвір медичного виробу (або через загубник у разі його використання) всередину приладу, оскільки залишки речовини після видиху затримуються сорбентом в камері деактивації в корпусі приладу. Пацієнт може самостійно припинити дихання через прилад коли рівень знеболення, що вимагається, досягнутий. Коли відчуття болю повернеться, пацієнт може самостійно знов почати дихати через прилад.
  10. Після використання медичний виріб слід утилізувати відповідно до місцевих вимог з утилізації відходів.

Індивідуальний пристрій Юмерокс Інгал[ред. | ред. код]

  • легкий та зручний у зберіганні;
  • одноразовий;
  • вимагає мінімального навчання перед використанням;
  • може використовуватись пацієнтом самостійно, дозволяє регулювати дозу залежно від інтенсивності болю.

Препарати для інгаляційного знеболення[ред. | ред. код]

Метоксифлуран[ред. | ред. код]

Метоксифлуран може застосовуватися для знеболення пацієнтів із травмами, у пацієнтів із нирковою та кишковою колькою, для знеболення при транспортуванні хворих, для знеболення під час обробки ран, для знеболення при ендоскопічних обстеженнях (фіброгастродуоденоскопія, колоноскопія), коронарографії, онкологічних захворюваннях, а також для використання для знеболення в умовах катастроф або стихійного лиха, і для самостійного знеболення військовослужбовців під час бойових дій.[1][2]


Метоксифлуран, який застосовується за допомогою інгалятора Юмерокс Інгал, має кілька ключових переваг для використання як аналгетик:

  • швидкий початок дії[3] для досягнення знеболюючого ефекту;
  • безпечний анальгетик[4] з мінімальними побічними ефектами;
  • знижував показники болю через 5 хвилин[5] після використання;
  • безболісне, атравматичне введення – без ін’єкцій, без голок[6].

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Метоксифлуран може застосовуватися для знеболення пацієнтів із травмами, у пацієнтів із нирковою та кишковою колькою, для знеболення при транспортуванні хворих, для знеболення під час обробки ран, для знеболення при ендоскопічних обстеженнях (фіброгастродуоденоскопія, колоноскопія), коронарографії, онкологічних захворюваннях, а також для використання для знеболення в умовах катастроф або стихійного лиха, і для самостійного знеболення військовослужбовців під час бойових дій.[7][8]

Побічна дія[ред. | ред. код]

Найчастішими побічними ефектами, які спостерігаються при застосуванні метоксифлурану із частотою від 1 до 10%, є нудота, блювання, кашель, запаморочення, сонливість, головний біль, амнезія, підвищена чутливість до запахів, гарячка, поліурія. Значно рідше (0,01—0,1%) спостерігаються підвищення температури тіла та порушення функції печінки. Вкрай рідко (менше 0,01%) спостерігаються ларингоспазм або бронхоспазм, пригнічення дихання, артеріальна гіпотензія, брадикардія, підвищення рівня фтору в крові, підвищення рівня сечовини та креатиніну в крові. Вкрай рідко, при передозуванні препарату, може спостерігатися поява ниркової недостатності.[9] Зрідка також можуть спостерігатись алергічні реакції у вигляді гіперемії шкіри, кропив'янки та набряку Квінке.[10]

Протипоказання[ред. | ред. код]

Метоксифлуран протипоказаний при підвищеній чутливості до препарату або інших фторованих анестетиків, тахіаритмії, спазмофілії, частоті дихання менше 10 за хвилину, підвищенні МНВ вище 4, вираженій гіпертермії, при даних про захворюваннях печінки та нирок в анамнезі, нирковій або печінковій недостатності, вагітності та годуванні грудьми, при одночасному застосуванні бензодіазепінів або наркотичних анальгетиків, чи нефротоксичних препаратів[11], пацієнтам без свідомості, підвищенні внутрішньочерепного тиску.[12] Хоча в інших країнах метоксифлуран дозволений для використання в дитячому віці[11], в Україні препарат для застосування в дітей не затверджений.


Юмерокс Інгал відпускається за рецептом лікаря, або ж може безпосередньо закуповуватися для потреб лікувального закладу.

  1. Аналгезия метоксифлураном с использованием ингалятора Пентрокс (Penthrox®): применение при оказании неотложной помощи и в стационаре [Архівовано 10 грудня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Применение ингаляционного анестетика метоксифлуран (Пентрокс®) для купирования острой боли [Архівовано 10 грудня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Blair, Hannah A.; Frampton, James E. (2016-12). Methoxyflurane: A Review in Trauma Pain. Clinical Drug Investigation. Т. 36, № 12. с. 1067—1073. doi:10.1007/s40261-016-0473-0. ISSN 1179-1918. PMID 27738897. Процитовано 31 травня 2023.
  4. Ikeda, Shigemasa (2020-06). The Reincarnation of Methoxyflurane. Journal of Anesthesia History. Т. 6, № 2. с. 79—83. doi:10.1016/j.janh.2019.07.001. ISSN 2352-4537. PMID 32593381. Процитовано 31 травня 2023.
  5. Methoxyflurane - an overview | ScienceDirect Topics. www.sciencedirect.com. Процитовано 31 травня 2023.
  6. Fabbri, Andrea; Carpinteri, Giuseppe; Ruggiano, Germana; Bonafede, Elisabetta; Sblendido, Antonella; Farina, Alberto; Soldi, Amedeo; MEDITA Study Group (2019-01). Methoxyflurane Versus Standard of Care for Acute Trauma-Related Pain in the Emergency Setting: Protocol for a Randomised, Controlled Study in Italy (MEDITA). Advances in Therapy. Т. 36, № 1. с. 244—256. doi:10.1007/s12325-018-0830-x. ISSN 1865-8652. PMC 6318254. PMID 30467809. Процитовано 31 травня 2023.
  7. Аналгезия метоксифлураном с использованием ингалятора Пентрокс (Penthrox®): применение при оказании неотложной помощи и в стационаре [Архівовано 10 грудня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  8. Применение ингаляционного анестетика метоксифлуран (Пентрокс®) для купирования острой боли [Архівовано 10 грудня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  9. Аналгезия метоксифлураном с использованием ингалятора Пентрокс (Penthrox®): применение при оказании неотложной помощи и в стационаре [Архівовано 10 грудня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  10. Применение ингаляционного анестетика метоксифлуран (Пентрокс®) для купирования острой боли [Архівовано 10 грудня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  11. а б Применение ингаляционного анестетика метоксифлуран (Пентрокс®) для купирования острой боли [Архівовано 10 грудня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  12. Аналгезия метоксифлураном с использованием ингалятора Пентрокс (Penthrox®): применение при оказании неотложной помощи и в стационаре [Архівовано 10 грудня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)