Косовафільм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Косовафільм
Тип бізнес
Форма власності кінокомпанія[d]
Галузь кінематограф
Засновано 1969
Засновник(и) Абдуррахман Шала
Штаб-квартира Приштина
Продукція фільми, телесеріали, телевізійні програми
qkk-rks.com/sq-al/arkiva-e-filmit/

«Косовафільм» (алб. «Kosovafilmi») — організація з виробництва, розповсюдження та показу фільмів частково визнаної держави Косово[1]. Кінокомпанія створювала короткометражні, документальні, мультиплікаційні, а згодом і художні фільми. У 1969 році «Косовафільм» зробила свою першу спільну продукцію з «Filmske Novosti», після чого компанія розпочала співпрацю з кількома іншими великими балканськими кінокомпаніями.

Історія[ред. | ред. код]

Була заснована 20 лютого 1969 року рішенням Асамблеї Косова. Першим директором був Абдуррахман Шала. Згодом «Косовафільм» очолював Азем Шкрелі, за період якого були зняті найуспішніші та найкращі фільми, потім Джеват Коррадж, Екрем Криєзію. Нинішнім директором «Косовафільм» є Гані Мехметадж. Кіностудія розвинула свою діяльність у виробничому секторі, створюючи короткометражні, документальні та пізніше художні фільми. У 1969 році «Косовафільм» здійснив першу копродукцію з Filmske Novosti, Avala Film та іншими. У 1971 році був створений сектор кінопрокату: купівля та продаж фільмів і демонстрація їх з ексклюзивними правами всією колишньою Югославією. Закупив і продав 200 художніх фільмів іноземного виробництва, переважно західного[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Політичний статус Косова є спірним. Проголосивши в односторонньому порядку незалежність від Сербії в 2008 році, Косово офіційно визнано як незалежну державу 97 країнами-членами ООН, тоді як Сербія продовжує претендувати на нього як частину своєї власної суверенної території.
  2. Elsie, Robert (2004). History Dictionary of Kosova (англ.). Ланем: Scarecrow Press. с. 60. ISBN 9780810853096. Процитовано 7 серпня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]