Кропив'янка кіпрська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кропив'янка кіпрська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Кропив'янкові (Sylviidae)
Рід: Curruca
Вид: Кропив'янка кіпрська
Curruca melanothorax
(Tristram, 1872)
Синоніми
Sylvia melanothorax Tristram, 1872
Посилання
Вікісховище: Curruca melanothorax
Віківиди: Curruca melanothorax
МСОП: 22716963

Кропи́в'янка кіпрська[2] (Curruca melanothorax) — вид горобцеподібних птахів родини кропив'янкових (Sylviidae)[3]. Мешкає на Кіпрі.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 12,5-13,5 см. У самців верхня частина тіла сіра, голова чорна, на щоках білі "вуса". Нижня частина тіла біла, поцяткована чорним лускоподібним візерунком, боки сірувато-охристі. Крила чорні, покривні і стернові пера мають широкі білуваті краї. Самиці мають менш контрастне забарвлення, голова у них сіра, спина сірувато-коричнева, нижня частина тіла білувата, чорні смужки помітні лише на горлі і грудях.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Кіпрські кропив'янки є гніздовими ендеміками острова Кіпр. Взимку вони мігрують на узбережжя Червоного моря в Судані, Єгипті і на Синайському півострові, а також в Йорданську долину. Кіпрські кропив'янки живуть в різноманітних чагарникових і маквісових заростях, віддають перевагу маквісовим заростям середньої висоти, що складаються з чисту, мастикових дерев, ялівців і кипарисів. Також вони зустрічаються в більш рідких і низьких чагарникових заростях, а також на лісових галявинах і в соснових рідколіссях з густим підліском.

Кіпрські кропив'янки живляться комахами та іншими безхребетними, під час негніздового періоду також ягодами. Гніздяться з кінця березня по червень. Гніздо чашоподібне, робиться з трави і стебел, скріплених за допомогою павутиння, встелюється тонкою тровою, павутинням і шерстю, зовні покривається ялівцевою корою, розмщується в невисоких чагарниках, на висоті 30-120 см над землею. В кладці 4-5 яєць.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція кіпрських кропив'янок становить 180-180 тисяч дорослих птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Curruca melanothorax: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 17 листопада 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Sylviid babblers, parrotbills, white-eyes. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 17 листопада 2022.