Крутість стокозатворної характеристики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прохідні характеристики польового МДН транзистора
Прохідні характеристики різних типів польових транзисторів

Прохідні (англ. transfer characteristics) або стокозатворні характеристики МДН транзистора показують залежність струму стоку від напруги затвор-витік при постійній напрузі між витоком і стоком .

І саме крутість цієї залежності є одним з основних параметрів польового транзистора.

Характеристики починаються в точці на осі напруг, яка відповідає напрузі , оскільки за менших напруг немає провідного каналу та струм стоку дорівнює нулю. За напруг на стоці залежність має квадратичний характер і визначається формулою:

Із формули випливає, що за напруги струм стоку безпосередньо не залежить від напруги на стоці. Але реально струм стоку зростає з підвищенням напруги на стоці внаслідок збільшення дрейфової швидкості електронів в області просторового заряду. Це зростання також зумовлено збільшенням довжини каналу з підвищенням .

У разі малих напруг прохідні характеристики наближаються до лінійних і визначаються формулою:

Крутість стокозатворної характеристики є основним параметром, який характеризує підсилювальні властивості транзистора.

Для пологих ділянок вихідних характеристик крутість можна знайти диференціюючи вираз за :

Для збільшення крутості необхідно збільшувати питому ємність , ширину каналу і зменшувати довжину каналу .

У режимі насичення (глибокої інверсії) питому ємність можна вважати рівною питомій ємності оксиду , яка залежить від товщини діелектрика. Однак зі зменшенням товщини діелектрика знижується напруга пробою під затвором. Для діелектрика товщиною 0,05 мкм пробивна напруга становить близько 50 В. Пробій діелектрика може відбутися під дією статичної напруги на затворі. Таке явище спостерігається за відключеного затвору. Тому під час зберігання МДН-транзисторів їх електроди з’єднують металевими перемичками, які знімаються перед вмиканням транзисторів у схему.

Збільшення ємності призводить до погіршення частотних властивостей МДН-транзисторів. Ширина каналу впливає на крутість характеристики як безпосередньо, так і через ємність . Зі збільшенням зростає крутість і одночасно підвищується ємність затвор–канал , що, в свою чергу, також призводить до зростання крутості та погіршення частотних властивостей транзистора. Крутість характеристики тим більша, чим менша довжина каналу . Велику крутість мають транзистори з n-каналом, оскільки рухливість електронів більша від рухливості дірок. [1]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. О. В. Борисов, Ю. І. Якименко (2015). Твердотільна електроніка (укр.) . Київ: «Київський політехнічний інститут». ISBN ISBN 978-966-622-687-0. {{cite book}}: Перевірте значення |isbn=: недійсний символ (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]