Кубок Першого каналу (футбол)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кубок Першого каналу
Засновано 2006
Реорганізовано 2007
Скасовано 2009
Регіон Ізраїль Ізраїль
Конфедерація УЄФА
Кількість команд 8
Поточний чемпіон Україна «Динамо» (Київ)

Кубок «Першого каналу» (рос. Кубок Первого канала, івр. טורניר הערוץ הראשון הרוסי‎) — комерційний футбольний турнір, що проводився з 2006 по 2008 рік російським Першим каналом та фондом Романа Абрамовича «Національна академія футболу». Турнір проводився в зимове «міжсезоння», його учасниками були клуби Росії, України, Ізраїлю та Сербії.

Призовий фонд турніру був 2 мільйони доларів США. Згідно з регламентом турніру, половину отриманих коштів клуби були зобов'язані направити на розвиток дитячо-юнацького футболу в своїх країнах[1].

Приз найкращого гравця турніру традиційно вручався за спільним рішенням оргкомітету та редакції журналу «PROспорт».

Аналогічну ідею та схему проведення використовував Об'єднаний турнір, заснований 2013 року.

Історія[ред. | ред. код]

Перший розіграш турніру відбувся в Тель-Авіві з 5 по 9 лютого 2006 року. У турнірі взяли участь московські ЦСКА та «Спартак», київське «Динамо» і донецький «Шахтар», який став першим переможцем турніру, обігравши обидва московських клуби.

Для другого турніру, який проходив з 24 січня по 1 лютого 2007 року в Тель-Авіві та Хайфі, формат був значно змінений. До двох російських та українських команд були додані дві ізраїльські: чемпіон країни «Маккабі» з Хайфи та віце-чемпіон «Хапоель» (Тель-Авів). Команди були розбиті на дві групи, по одному представнику від кожної країни.

Третій турнір проходив з 23 по 31 січня 2008 року в Тель-Авіві та Єрусалимі. У ньому знову взяли участь московські ЦСКА, «Спартак», київське «Динамо», донецький «Шахтар», а також «Бейтар» (Єрусалим) та белградська «Црвена Звезда».

2009 року турнір був запланований до проведення та готувався, проте через різні причини скасований рішенням Російської «Національної академії футболу»

Переможці Кубку Першого каналу[ред. | ред. код]

Рік Переможець Фіналіст Найкращий гравець[2] Бомбардир
2006 Україна Шахтар (Донецьк) фінал не проводився Бразилія Жо (Росія ЦСКА (Москва) Бразилія Брандау (Україна Шахтар (Донецьк), 3 голи)
2007 Росія ЦСКА Москва Росія Спартак (Москва Росія Роман Павлюченко (Росія Спартак (Москва)) Росія Роман Павлюченко (Росія Спартак (Москва), 4 голи)
2008 Україна Динамо (Київ) Україна Шахтар (Донецьк) Україна Сергій Ребров (Україна Динамо (Київ) Бразилія Фернандінью (Україна Шахтар (Донецьк), 4 голи)
2009 розіграш скасовано

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О турнире на официальном сайте (декабрь 2008 года, архивная версия). Архів оригіналу за 12 грудня 2008. Процитовано 12 грудня 2008.
  2. Офіційна версія журналу «PROспорт».

Посилання[ред. | ред. код]