Кучерявий Володимир Панасович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кучерявий Володимир Панасович
Народився 1 квітня 1939(1939-04-01) (85 років)
с. Дениси, Переяслав-Хмельницький район, Київська область
Країна Україна Україна
Діяльність ботанік
Alma mater Львівський лісотехнічний інститут
Галузь дендрологія, екологія
Заклад Національний лісотехнічний університет України
Науковий ступінь доктор сільськогосподарських наук
Партія КПРС
Відомий завдяки: ректор Львівського лісотехнічного інституту; дослідженням у галузі дендрології, екології, педагогічній діяльності

Володи́мир Пана́сович Кучеря́вий (нар. 1 квітня 1939) — український науковець, дендролог, еколог, доктор сільськогосподарських наук. Академік Лісівничої академії наук України (ЛАНУ)[1].

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився на Київщині 1 квітня 1939 р. у с. Дениси, що поблизу Переяслава, у родині вчителів. З 1950 р. проживав на Дрогобиччині, у с. Михайловичі Рудківського району.

У 1955 р. вступив на навчання у Львівський лісотехнічний інститут. Темою дипломної роботи обрав (за порадою керівника диплому Юрія Третяка) «Проект Страдчанського лісопарку учлісгоспу ЛЛТІ». У цей період відбулося перше зацікавлене знайомство з працями творців радянської ландшафтно-архітектурної школи — Н. С. Залєсською, С. Н. Палентреєр, Л. І. Рубцовим, О. Л. Липою, М. М. Тюльпановим.

1960 року направлений у Карпати організовувати на базі колишніх колгоспних лісів молодіжний лісгосп. Працював помічником лісничого, очолював майже трисотенну комсомольську організацію лісгоспу. 1962 року обраний першим секретарем Старосамбірського райкому комсомолу. Комсомольська і партійна робота, в тому числі у Львові, зайняла 20 років.

До наукової діяльності повернувся наприкінці 1960-х років, досліджував зелені зони міст. У 1973 році захистив кандидатську дисертацію, присвячену деревно-чагарниковій рослинності Львова. У 1970-ті роки з'являються перші книги науковця — «На зелених орбітах Львова», «Стрийський парк», «Кличуть околиці Львова».

Учений працював на посаді ректора у Львівському лісотехнічному інституті (1982—1993). Одночасно очолював кафедру лісівництва і озеленення, а згодом — екології, ландшафтної архітектури та садово-паркового господарства (з 1984 р.). Першим в Україні розпочав підготовку спеціалістів зі спеціальностей «Прикладна екологія», «Садово-паркове господарство» та «Ландшафтна архітектура».

Наукові інтереси[ред. | ред. код]

Тривалі наукові дослідження В. П. Кучерявого присвячені особливостям розвитку рослинності в умовах урбогенного та техногенного середовища, а також фітомеліоративній ролі рослинного покриву, які завершилися захистом у 1991 році докторської дисертації на тему «Урбоекологічні основи інтродукції та фітомеліорації (на прикладі міст Заходу України)».

У 1980-1990-ті роки поєднується наукова, педагогічна та творча діяльність ученого. Формується наукова школа з проблем урбоекології, фітомеліорації та ландшафтної архітектури. Багато уваги приділяється проблемам фітомеліорації зруйнованих техногенною діяльністю земель — териконів, відвалів, кар'єрів, а також сучасним питанням садово-паркового будівництва.

У 2003 році Міжнародна федерація ландшафтних архітекторів (IFLA) на своєму конгресі у Стокгольмі обирає професора індивідуальним членом.

В. П. Кучерявий керує аспірантурою та докторантурою з 1985 року. Під його керівництвом захищено 15 кандидатських дисертацій.

Доробок[ред. | ред. код]

Здійснені вченим фундаментальні дослідження з цих проблем знайшли відображення у більш як 300-х публікаціях, у тому числі 23-х монографіях, навчальних посібниках та підручниках. Серед них:

  • Кучерявий В. П. Зеленая зона города. — Київ : Наукова думка, 1981. — 248 с.
  • Кучерявий В. П. Урбоекологія. — Львів : Світ, 2001. — 390 с.
  • Кучерявий В. П. Екологія. — Львів : Світ, 2001. — 500 с.
  • Кучерявий В. П. Фітомеліорація: навчальний посібник. — Львів : Світ, 2003. — 540 с.
  • Кучерявий В. П. Озеленення населених місць. — Львів : Світ, 2005. — 456 с.
  • Кучерявий В. П. Сади і парки Львова. — Львів : Світ, 2008. — 360 с. — ISBN 978-966-603-591-5.
  • Кучерявий В. П., Геник Я. В., Дида А. П., Колодко М. М. Рекультивація та фітомеліорація: навчальний посібник. — Львів : ГАФСА, 2006. — 117 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Реєстр дійсних членів (академіків) ЛАНУ. Архів оригіналу за 8 березня 2018. Процитовано 22 червня 2015.

Література[ред. | ред. код]