Лаферобіон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лаферобіон

«Лаферобіон» (LAFEROBIONUM ®) — препарат української фармацевтичної фірми «Biopharma» на основі рекомбінантного людського інтерферону альфа-2b (IFN-α2b), отриманого з клону E.coli шляхом гібридизації плазміди з геном інтерферону альфа-2b людського лейкоциту. Допоміжні речовини: натрію хлорид, декстран-70, калію дигідрофосфат, динатрію фосфат додекагідрат.[1]

У світовій практиці інтерферон альфа-2b використовується у вигляді ін'єкцій і лише при лікуванні гепатиту C, хронічних форм гепатиту B, хронічного мієлоїдного лейкозу, мієломної хвороби, фолікулярної лімфоми, карциноїдних пухлин і злоякісної меланоми.[2]

Як заявляють виробники, даний препарат має три основні види біологічної активності: імуномодулюючий, антивірусний та протипухлинний.[1]

Механізм дії та фармакодинаміка[ред. | ред. код]

Дія препарату базується на противірусній та імуномодулюючій активності IFN-α2b.

Відновлює імунні реакції при вторинних імунодефіцитних станах, викликаних різними інфекціями.

За рахунок поєднання з аскорбіновою кислотою і ацетатом альфа-токоферолу IFN-α2b підсилює імуномодулюючу дію на Т- і В-лімфоцити[3], доводить до нормальних показників рівень імуноглобуліну Е[4][5]. Підвищує фагоцитарну активність макрофагів, збільшує специфічну цитотоксичність лімфоцитів до клітин-мішеней[6], що призводить опосередковано до прояву антибактеріальних ефектів, відновлює функціонування ендогенної системи інтерферону, забезпечує протизапальні[7], мембраностабілізуючі і регенеруючі властивості.

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Рекомбінантний інтерферон альфа-2b — високоочищений розчинний у воді білок з молекулярною масою 19300 дальтон.

Спричиняє антипроліферативну дію на клітини пухлини, також має противірусну та імуномодулюючу дію.

Дія інтерферону альфа-2b проявляється шляхом його зв'язування зі специфічними рецепторами на поверхневій мембрані клітини та ініціювання комплексу послідовних внутрішньоклітинних реакцій, пов'язаних з індукцією ряду ферментів і реалізацією клітинних функцій, а саме — з пригніченням реплікації вірусу в інфікованій клітині та зниженням проліферації клітин пухлини, з реалізацією імуномодулюючих процесів (таких як підсилення фагоцитарної активності макрофагів, збільшення специфічної цитотоксичності лімфоцитів до клітин-мішеней).[1]

Застосування препарату[ред. | ред. код]

Показання до застосування препарату[ред. | ред. код]

Виробники стверджують, що препарат потрібно застосовувати у комплексній терапії дорослих при:

Протипоказання[ред. | ред. код]

Даний препарат не слід вживати:

  • Якщо у пацієнта підвищена чутливість до компонентів препарату;
  • При наявності у пацієнта надисфункції щитоподібної залози;
  • при наявності тяжких вісцеральних порушень у пацієнтів з саркомою Капоші;
  • при тяжких серцево-судинних захворюваннях;
  • при псоріазі;
  • якщо виражені порушення функції печінки та/або нирок;
  • присутня епілепсія та інші захворювання ЦНС (у т.ч функціональні);
  • наявний хронічний гепатит на тлі прогресуючого або декомпенсованого цирозу печінки;
  • наявний хронічний гепатит у хворих, які отримують або нещодавно отримали терапію імунодепресантами (крім короткого курсу кортикостероїдної терапії);
  • наявний аутоімунний гепатит або інші аутоімунні захворювання в анамнезі.[1]

Даний препарат здатен впливати на стан людини, яка керує автотранспортом, а саме: може викликати слабкість, сонливість, порушення свідомості.

Взаємодія з іншими препаратами[ред. | ред. код]

З обережністю слід застосовувати препарат одночасно з опіоїдними лікарськими засобами, аналгетиками, снодійними та седативними (потенційно спричиняють мієлосупресивний ефект).

При одночасному застосуванні з препаратами, що метаболізуються шляхом окислення (у тому числі з похідними ксантину — амінофіліном та теофіліном) слід враховувати можливість впливу Лаферобіону® на окислювальні метаболічні процеси. Концентрацію теофіліну у сироватці крові необхідно контролювати та при необхідності − корегувати режим дозування.

При застосуванні препарату у комбінації з хіміотерапевтичними препаратами (цитарабін, доксорубіцин, тенипозид, циклофосфамід) підвищується ризик розвитку загрозливих для життя токсичних ефектів (їх тяжкості та тривалості).

При одночасному застосуванні з препаратом зидовудин підвищується ризик розвитку нейтропенії.[1]

Виробництво[ред. | ред. код]

Виготовляється компанією ТОВ "ФЗ"БІОФАРМА", Київ, Україна.[8]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е інструкція, застосування препарату ЛАФЕРОБІОН. mozdocs.kiev.ua. Процитовано 25 червня 2019.
  2. Interferon Alfa-2b Injection: MedlinePlus Drug Information. medlineplus.gov (англ.). Архів оригіналу за 10 липня 2019. Процитовано 25 червня 2019.
  3. Розанова Л.И., Морошкина М.В. Оценка влияния приграничного положения регионов на инвестиционную активность: зональные различия. Мировая политика. Т. 2, № 2. 2015-02. с. 112—119. doi:10.7256/2409-8671.2015.2.13411. ISSN 2409-8671. Процитовано 25 червня 2019.
  4. Российский технологический журнал. RTU MIREA.
  5. Коношенко, В.Е.; Лисняк, М.А. (2017). Эмоциональные нарушения у подростков с диагнозом бронхиальная астма. Научные тенденции: Педагогика и психология. МНИФ «Общественная наука». doi:10.18411/spc-12-01-2018-08. Процитовано 25 червня 2019.
  6. Garmaev, Yury (2009). Руководство для следователя и его помощника, практиканта. Издательство «Юрлитинформ». ISBN 9785932955895.
  7. Шубина, Е; Янкевич, Т.; Гольцов, А. Ю.; Мукосей, И. С.; Кочеткова, Т. О.; Быстрицкий, А. А.; Барков, И. Ю.; Тетруашвили, Н. К.; Ким, Л. В. (2018-08). Определение доли плодовой ДНК в плазме крови беременной женщины с помощью высокопроизводительного секвенирования набора частотных однонуклеотидных полиморфизмов. Вестник Российского государственного медицинского университета. № 3. с. 30—34. doi:10.24075/vrgmu.2018.031. ISSN 2070-7320. Процитовано 25 червня 2019.
  8. Головна. biopharma. Архів оригіналу за 31 серпня 2019. Процитовано 25 червня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. http://mozdocs.kiev.ua/likiview.php?id=35384

Покликання[ред. | ред. код]

Сайт виробника: https://www.biopharma.com.ua/ [Архівовано 31 серпня 2019 у Wayback Machine.]